Andrea napja van. | 2024.04.18

Ukrajnából érkező migránsokat fogtak el a román határrendészek

2017-02-23 12:10:00

Az ukrán-román határon illegálisan belépő ázsiai bevándorlókat fogtak el a román határrendészek a Szatmár megyei Nagytarna (Tarna Mare) térségében - jelentette csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

    Az eset kedden történt a határ közelében. A határrendészek megállítottak egy járművet, amelyben két török állampolgár tartózkodott, aztán felfigyeltek egy öttagú csoportra a közelben, a határ román oldalán. A csoport egy négytagú török családból és egy bangladesi állampolgárból állt. Mindnyájan elismerték, hogy Ukrajnából léptek román területre, és az volt a szándékuk, hogy a román-magyar zöldhatáron át jussanak be a schengeni övezet. A csoportot a török embercsempészeknek kellett volna eljuttatniuk a magyar határhoz.
    A határrendészet közölte: az Európai Unió és Ukrajna közötti toloncegyezmény alapján az öttagú csoportot átadták az ukrán hatóságoknak, a két török embercsempészt pedig a Szatmár megyei törvényszék 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte. 
    A határrendészet máramarosszigeti regionális központjának a szóvivője az MTI-nek elmondta, az ukrán-román határszakaszon viszonylag ritkán fordulnak elő hasonló esetek. A 2015-ös évben 105 illegális bevándorlót és 16 embercsempészt, 2016-ben pedig mindössze 29 határsértőt és két ukrán embercsempészt fogtak el. Hozzátette, hogy az ukrán-román határszakaszon a cigarettacsempészet a leggyakoribb bűntény.