Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kormány a szmogszabályozás áttekintését tervezi

2017-02-22 16:35:00

 

Az elmúlt időszakban tapasztalt magas légszennyezettségi helyzetek nyomán a kormányzat tervezi a "szmogszabályozás" áttekintését, hatékonyságának vizsgálatát - válaszolta a földművelésügyi miniszter Szabó Tímea (Párbeszéd), független országgyűlés képviselő írásbeli kérdésére.

    A parlament honlapján szerdán közzétett válaszában Fazekas Sándor kiemelte: a szmoghelyzetet megelőzéséhez megbízható levegőminőségi előrejelzésre van szükség, amely napjainkban modellezés nélkül már nem megvalósítható. Ezért Magyarországon kidolgozás alatt van az országos légszennyezettségi modell, mely nemcsak az előrejelzésben nyújt majd segítséget, de az automata állomásokkal nem lefedett térségek levegőminőségéről is információt ad majd.
    A miniszter jelezte, minden olyan terület, ahol a levegő minősége még nem megfelelő, rendelkezik a kibocsátások, a szennyezettség csökkentésére szolgáló intézkedéseket tartalmazó levegőminőségi tervvel. Ezt egészíti ki országos intézkedésekkel egy program, amelynek ütemezett végrehajtásával a részecskeszennyezettség 2030-ra 10-15 százalékkal csökkenhet - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
    A tárcavezető közölte, hogy a levegő szennyezésében az ipar és részben a közlekedés szerepe - a folyamatosan szigorodó előírásoknak és a műszaki fejlődésnek köszönhetően - az utóbbi években folyamatosan csökken, a lakossági tüzelésből származó légszennyezési problémák kezelése viszont komoly kihívás.
    Megfigyeléseik szerint - írta - nem csupán anyagi kényszerből, hanem sokszor a kellő tudás hiánya miatt fűtenek hulladékkal, ezért fontos az érintettek tájékoztatása. Ennek érdekében indították el 2014-ben "Fűts okosan!" című kampányt, amely során igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét a helyes fűtési technikákra, valamint a rossz minőségű vagy tiltott anyagok használatának egészségi és környezeti kockázataira - idézte fel.