Auguszta napja van. | 2024.03.29

A cseh vállalatok több mint 80 százaléka emelte alkalmazottai bérét tavaly

2017-02-22 16:05:00

 

A cseh közepes és nagyvállalatok több mint 80 százaléka emelte  tavaly alkalmazottai bérét, 40 százalékuk rendkívüli prémiumot vagy 13. fizetést is adott alkalmazottainak - közölte a cseh Gazdasági Kamara, amely félévente készít erről országos felmérést.

    Az idén a cseh vállalatok 60 százaléka tervez béremelést, a nagyvállalatoknál ez a mutató 85 százalékos.
    "A cégek nagy többsége (83 százalék) azt állította, hogy gazdasági helyzete a tavalyi második félévben jobb volt, mint az elsőben" - mondta Vladimír Dlouhy, a kamara elnöke újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján a januári felmérés kapcsán.
    Tavaly a cégek 20 százaléka több mint 5 százalékkal, 10 százalékuk pedig több mint 10 százalékkal emelte a béreket.
    A Gazdasági Kamara szerint a csehországi vállatok több mint 90 százaléka azt állítja, hogy az idén az első fél évben új alkalmazottakra lesz szüksége a megrendelések növekedése miatt. Új munkásokat leginkább a közepes nagyságú vállalatok és a feldolgozóipar keres.
    Vladimír Dlouhy megerősítette, hogy a Gazdasági Kamara tárgyal a kormánnyal, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a szakképzett külföldi munkaerő behozatalát. A legnagyobb számú munkaerő, több mint ötezer ember, csehországi alkalmazásáról Ukrajnával tárgyalnak. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma már eddig is elérte a  150 ezret.
    A cseh Gazdasági Kamara szerint a kisvállalatok (50-nél kevesebb alkalmazottal) óvatosabbak a béremelések terén, mint a közepes és nagyobb vállalatok.