Auguszta napja van. | 2024.03.29

MSZP: vizsgálóbizottság derítse ki, mely ország veszélyeztette Magyarország pénzügyi stabilitását!

2017-02-21 15:05:00

 

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi annak kiderítésére, hogy melyik ország veszélyeztette Magyarország nemzeti szuverenitását, pénzügyi stabilitását.

    Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Matolcsy György jegybankelnök példátlan konspirációs elmélettel állt elő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. évi beszámolójáról szóló parlamenti vitában: a kormány megbuktatásának szándékával vádolta meg a Magyarország egyik NATO-szövetségesét.
    Hozzátette: a beszéd kontextusából kiderül, Matolcsy György szerint az Amerikai Egyesült Államok az az ország, amely be akart avatkozni a magyar belpolitikába.
    Az ellenzéki politikus azt mondta, a jegybankelnök állítása szerint az MNB-t fel akarták használni a kormány megbuktatásához, ennek eszköze a brókerbotrány kirobbantásával előidézett bankpánik lett volna. Ezt egy NATO-szövetséges budapesti nagykövetségéről szervezték, hírszerzési és katonai forgatókönyv alapján 2014 őszétől - összegezte Mesterházy Attila Matolcsy György parlamenti felszólalását.
    Válaszokat várnak, hogy a jegybankelnök "hülyeségeket beszélt" vagy valóban volt ilyen szándék - mondta. Közölte, ha volt ilyen szándék, akkor az súlyos szuverenitási problémákat vet fel.
    Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, a vizsgálóbizottságot azért kezdeményezik, hogy ki tudják deríteni melyik ország vett részt "ebben az összeesküvésben". Milyen eszközöket használtak a támadáshoz? Hogyan sikerült elhárítani? Fennáll-e még ez a veszély? - sorolta azokat a kérdéseket, amelyekre a vizsgálóbizottságnak szerintük választ kell adnia.
    A szocialista képviselő rámutatott, Matolcsy György eddig ezeket az információkat elhallgatta, nem beszélt róla az elmúlt évekbeli parlamenti meghallgatásain.
    Ha Matolcsy György nem mondott igazat, akkor le kell mondania; ha igazat mondott, akkor az a kérdés, miért nem számolt be eddig erről a parlamentnek - mondta.