Emma napja van. | 2024.04.19

Újabb nyolc év letöltendő börtönre ítéltek Romániában egy hírhedt médiamágnást

2017-02-21 15:20:00

 

Nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Sorin Ovidiu Vantu - jelenleg is börtönben ülő - médiamágnást az FNI befektetési alap kifosztásában és csődbe juttatásában játszott szerepéért.

    Romániában a média tényként kezelte, hogy Vantu volt a felelős a 300 ezer kisbefektetőt megkárosító FNI 2000-ben bekövetkezett összeomlásáért, az igazságszolgáltatás azonban korábban nem talált "jogi fogást" az ügyleteket háttérből irányító üzletemberen. Végül pénzmosásért és sikkasztásra való felbujtásért állították bíróság elé. Mire a jogerős ítélet megszületett, az utóbbi vádpont elévült. A pénzmosásért kiszabott börtönbüntetés mellett a táblabíróság vagyonelkobzást rendelt el 13 millió dollár (3,7 milliárd forint) értékben.
    Az ügyészség azzal vádolta Vantut, hogy a - valószerűtlenül nagy hozamokat ígérő és így gyorsan népszerűvé vált - FNI-ből korábban elítélt közvetítők segítségével jelentős összegeket tulajdonított el, amelyek eredetét bonyolult pénzügyi manőverekkel tüntette el.
    Az így megalapozott vagyonával a 2000-es években Vantu Románia egyik leggazdagabb üzletemberévé vált, vagyonát 2009-ben félmilliárd euróra becsülték. Az üzletember jelentős politikai befolyásra is szert tett médiabirodalma révén, de 2012-től kezdődően már többet volt börtönben, mint szabadlábon.
    Vantu jelenleg a Petromservice energiaipari vállalat szándékos csődbe juttatásáért 2015-ben kiszabott több mint hatéves börtönbüntetését tölti, korábban pedig azért került egy évre börtönbe, mert megzsarolta volt üzlettársát, a később politikai karriert befutó, jelenleg szökésben lévő és nemzetközi körözés alatt álló Sebastian Ghitat, akivel a nehéz anyagi helyzetbe került Realitatea hírtelevízió megmentése érdekében társult. Kettejük összekülönbözése után Ghita saját hírtelevíziót indított Romania TV néven.