Emma napja van. | 2024.04.19

A szerbiai elfogatóparancsok megsemmisítését kérte az Interpoltól a koszovói elnök

2017-02-20 14:58:06

Koszovó szeretne az Interpol tagjává válni - közölte Hashim Thaci koszovói elnök, aki ezzel egy időben azt kérte Jürgen Stocktól, a nemzetközi rendőrségi szervezet főtitkárától, hogy semmisítsék meg a Szerbia által kiadott nemzetközi elfogatóparancsokat.

    A koszovói köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint Hashim Thaci az Interpol főtitkárával az együttműködés bővítéséről, valamint Koszovó lehetséges felvételéről tárgyalt a hét végén. 
    A politikus szerint országa minden feltételnek eleget tesz, így nem látja akadályát annak, hogy a nemzetközi rendőrségi szervezet tagjává váljon. Mint mondta: Koszovónak szüksége van az Interpolra, de az Interpolnak is Koszovóra.
    A közlemény szerint a találkozón szóba kerültek azok a koszovói állampolgárok ellen kiadott körözőlevelek, amelyeket Szerbia adott ki. Hashim Thaci szerint ezeket politikai indíttatásból adták ki, ezért semmissé kell őket nyilvánítani. 
    A közlemény nem tért ki arra, hogy Thaci konkrét példákat is felhozott-e a politikai indíttatású elfogatóparancsokra, ám feltételezhető, hogy a megbeszélésen szóba került Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök ügye. Ramush Haradinajt január elején fogták el a francia hatóságok egy 2006-ban kiadott szerb elfogatóparancs alapján. Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki az 1998-1999-es szerb-koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A politikus 2004-2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék két ízben is felmentette a terhére rótt vádpontok alól, ám Szerbia azt állítja, most új bizonyítékok kerültek elő, amelyek egy korábban nem vizsgált időszakra vonatkoznak.