Csongor napja van. | 2024.04.16

Kormányhivatal: jogszabályoknak megfelelő a tiszatenyői ivóvíz minősége

2017-02-20 14:57:01

Jogszabályoknak megfelelő a tiszatenyői ivóvíz minősége, miután határozatban rendelte el annak javítását kémiai és mikrobiológiai kifogások miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala február második hetében - közölte a megyei kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint Tiszatenyőn a vízhálózat két mintavételi pontján egy-egy mikrobiológiai és kémiai komponens vonatkozásában határérték feletti értékeket mértek.
    Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) határidőre teljesítette a határozatban előírtakat, az ismétlő vízminta minden komponensre nézve megfelel a jogszabályi előírásoknak - közölték.     Kazinczi István, a több mint 1600 lakosú Tiszatenyő polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek hétfőn elmondta: nem kaptak még tájékoztatást arról, hogy újra megfelel a jogszabályoknak a tiszatenyői ivóvíz.     Hozzátette: a probléma elhárítását követően is legalább két hétnek el kell telnie, hogy a lakosok számára is érzékelhető legyen a változás.     A polgármester elmondta, hogy a Törökszentmiklós és térsége ivóvízminőségét javító beruházást 2015. decemberben adták át, 2016 novemberében indult meg az új rendszeren keresztül a vízszolgáltatás.     Az üzemeltető "egy merőben más minőségű", az edényekben, a fürdőkben maradandó nyomokat hagyó ivóvizet juttatott a településre. A problémát azonnal és később többször is jelezték a szolgáltatónak, ezzel párhuzamosan lakossági aláírásgyűjtés is zajlott - tette hozzá.     Kazinczi István elmondta: ideiglenes megoldásként javasolták, hogy az új kút vize helyett a régi kút kiváló minőségű vizét engedjék az új technológián keresztül a hálózatba. 
    A megvalósítást követően a panaszok megszűntek, amíg a szolgáltató ismételten nem kezdte az új kútból juttatni a vizet a rendszerbe - jegyezte meg. Kiemelte, a pályázat tervezési szakaszában többször jelezték, hogy nem a kúttal, hanem az elöregedett - részben azbesztből készült - hálózattal van gond, és annak cseréje indokolt.
    Közölte: azt a tájékoztatást kapták az irányítóhatóságtól, hogy az Európai Unió csak az új kút fúrását és az ahhoz kapcsolódó technológiát támogatja, hálózati csövek cseréjét nem.
    A tiszatenyői önkormányzat internetes közösségi oldalán is közzétett határozatban a megyei kormányhivatal járási hivatala egyebek mellett elrendelte a tiszatenyői vízműtelepen levő műtárgyak műszaki felülvizsgálatát, mosatását, a vízkezelés során adagolt vegyszerek mennyiségének felülvizsgálatát, szükség szerinti módosítását. 
    Továbbá az érintett közkifolyók és ivóvízhálózat-szakaszok műszaki felülvizsgálatát és mosatását, a szolgáltatott ivóvíz mangántartalmának vizsgálatát, ezt kiegészítve az úgynevezett coliformszám-vizsgálattal a Hunyadi út és az Ady út sarkán levő vízmintavételi helyről.
    Az üzemeltető TRV Zrt. az MTI-nek későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.     A csaknem egymilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás Törökszentmiklóson és külterületi lakott részein, valamint Kuncsorba, Örményes, Tiszabő és Tiszatenyő településen valósult meg. A projektet 85 százalékban az EU támogatta, a hiányzó összeget a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták. A fejlesztésre az ivóvíz mangán-, nátrium-, ammónium-, vas-, nitrit- , arzén- és vastartalmának határértékre csökkentése érdekében volt szükség.