Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi: sosem szabad elfelejteni, ami történt

2017-02-20 11:26:44

Sosem szabad elfelejteni, ami a Gulágra hurcoltakkal történt - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az emlékév zárásához és a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendezvények hétfőn megnyitóján Budapesten.

    Potápi Árpád János elmondta: a kutatók 700 ezer és 1,1 millió közé teszik azon magyar állampolgárok számát, akiket a második világháború után elhurcoltak a javító munkatáboroknak nevezett intézményekbe. Ott "a fizikai megsemmisítés volt az egyik cél", így nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy ezek koncentrációs táborok voltak - jelentette ki.
    Felidézte: több embert csak Németországból és Japánból hurcoltak el, vetettek hadifogságba, ami a lakosságszám arányai alapján azt mutatja, hogy ez a fajta megtorlás leginkább Magyarországot sújtotta. 
    A Gulágra hurcolt civilek között Kárpátalján és a Délvidéken különösen sok volt a magyar és a német ajkú, utóbbiak aránya különösen magas volt a dél-dunántúliak között - mondta. Megjegyezte, már a háború alatt, 1944-ben megkezdődött a polgári lakosság "összeterelése" és Szovjetunióba vitele. 
    A budai Várban, a Magyarság Házában Barakkba zárva - Életre ítélve címmel rendezett programsorozat megnyitóján az államtitkár arról beszélt: fontos, hogy minél több fiatal lássa a kiállítást, vegyen részt az egész hetes programsorozaton, hiszen ma már kevesen élnek nagyszüleik, dédszüleik, a meghurcoltatások hét évtizeddel ezelőtti elszenvedői közül.
    Potápi Árpád János megemlítette: sokan nem élték túl a megpróbáltatásokat, és a visszatérők sem beszélhettek évtizedeken keresztül arról, mi történt ott velük, de ma már nyíltan lehet beszélni, emlékezni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó