Andrea napja van. | 2024.04.18

Simicskó: az új washingtoni vezetés visszaigazolja a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét

2017-02-18 16:39:00

Az Egyesült Államok új kormányának törekvései visszaigazolják a magyar biztonságpolitikai gondolkodás helyességét, ez mutatkozott meg az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) - emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton a bajor fővárosban zajló tanácskozásról az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

    Mike Pence amerikai alelnök előadása és James Mattis védelmi miniszter beszéde megerősítés volt abban, hogy "helyesen látjuk a világot, helyesen értelmezzük a veszélyeket, és pontosan látjuk a megoldásokat" - hangsúlyozta a konferencián résztvevő honvédelmi miniszter.
    A NATO megerősítése és a radikális iszlamizmus elleni küzdelem ügyében is nagyon hasonló az amerikai és a magyar megközelítés - mutatott rá Simicskó István, kiemelve, hogy már a közeli jövőben hatékonyabb fellépés várható az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben.
    Ez fokozza a menekülthullámok kockázatát, éppen ezért Európának és NATO-nak is nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lennie a válságövezetekben az európai állampolgárok biztonságának garantálása érdekében, és azért, hogy a béketeremtés révén az érintett térségekben élők otthon maradhassanak és helyben boldogulhassanak - mondta a miniszter telefonon adott nyilatkozatában.
    Aláhúzta, hogy ebben is egyezik a magyar és az amerikai álláspont, így a müncheni biztonságpolitikai konferencia "pozitív tapasztalatokat" jelent a magyar kormánynak.
    Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár a konferencián szombaton elmondott beszédében Európa védelmi képességeinek erősítését szorgalmazta, Simicskó István hangsúlyozta, hogy "ez is a magyar biztonságpolitikát igazolja vissza". Magyarország állt ki elsőként a közös védelmi képességek kifejlesztése mellett, és Orbán Viktor miniszterelnök volt az első, aki kimondta, hogy közös hadseregre van szükség. Az európai partnerek bizonyára soha nem fogják elismerni, hogy Magyarország ebben az élen járt, de "finoman már elindultak" a budapesti vezetés által felvázolt irányba - mondta a honvédelmi miniszter.