Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átszervezések kezdődtek az amerikai külügyminisztériumban

2017-02-18 10:28:00

Átszervezések kezdődtek az amerikai külügyminisztériumban az Európában tárgyaló Rex Tillerson miniszter távollétében. Pénteken sokakkal közölték, hogy már nem tartanak igényt a munkájukra. 

    A CNN és a CBS televízió híradója is arról számolt be, hogy a minisztérium hetedik emeletén - ahol a menedzsmentért felelős külügyminiszter-helyettes munkatársainak és a tanácsosoknak az irodái vannak -, a munkatársak többségével közölték: munkájukra nem tartanak igényt. A változás több mint kéttucatnyi alkalmazottat érint. A munkatársak egy részét elbocsátják, mások új munkaterületre kerülhetnek. 
    R.C. Hammond külügyi szóvivő - aki pillanatnyilag Tillerson miniszter kommunikációs főtanácsadója - közölte: "a külügyminisztériumban nagyon tehetséges közszolgák dolgoznak. Egyes esetekben a munkatársak új területre kerülnek, ahol azonnal kamatoztathatják tehetségüket". 
    Mivel Donald Trump elnök első intézkedése az volt, hogy felvételi tilalmat rendelt el a szövetségi hivatalokban, az elbocsátottak munkaerejét belső forrásokból pótolják. A CNN hírtelevízió ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok karrierdiplomata is elismeri, hogy a minisztériumban felduzzasztott a létszám, és túl nagy a bürokrácia. A hírcsatorna ugyanakkor idéz olyan, meg nem nevezett külügyi munkatársakat is, akik szerint politikai indíttatású tisztogatásról van szó. 
    A munkatársaknak tartott bemutatkozó beszédében Rex Tillerson azt ígérte, hogy megreformálja a minisztériumot, hatékonyabbá teszi a működését. "Változtatni csak a változás kedvéért nem érdemes, az a kívánttal ellentétes hatást érne el, és ez soha nem is lesz az én álláspontom, de a nem hatékony hagyományokat nem tarthatjuk fenn" - fogalmazott akkor az amerikai diplomácia új irányítója. 
    Közben elemzők arra gyanakszanak, hogy a külpolitika irányításának súlypontja a Fehér Házba kerül. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök eheti tárgyalásain a Fehér Házban például egyetlen külügyi tisztségviselő sem vett részt. A CBS televíziónak küldött közleményében a Fehér Ház arra hivatkozott, hogy a Trump-Netanjahu találkozón "így lehetővé vált a személyesebb hangú megbeszélés".