Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Szerb Haladó Párt hivatalosan is a miniszterelnököt indítja az elnökválasztáson

2017-02-17 20:29:00

 A kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) hivatalosan is bejelentette pénteken, hogy Aleksandar Vucic kormányfőt indítja az áprilisban tartandó elnökválasztáson. Vucic elfogadta a jelölést.

    A legnagyobb szerb párt elnöksége kedden közölte, hogy Aleksandar Vucic miniszterelnököt jelöli az államfői posztra, ám a döntést a párt főbizottságának is meg kellett erősítenie. A párt vezető tisztségviselőiből és 300 megválasztott tagból álló testület egyhangúlag támogatta a jelenlegi kormányfő jelölését.
    Az ülést követően Aleksandar Vucic kijelentette: elfogadja a jelölést, mert úgy véli, az országnak stabilitásra, befektetésekre, új kórházakra van szüksége, és "valakinek az ajtóban kell állnia, amikor kopogtat a múlt". Mint mondta: nem akarja, hogy visszatérjenek a múltban az országot rossz irányba vezető politikusok. "Nem adom nekik Szerbiát, semmivel sem érdemelték ki" - tette hozzá.
    A Szerb Haladó Párton kívül Aleksandar Vucicot támogatásáról biztosították a párt koalíciós partnerei is, azaz az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Párt és a Pásztor István nevével fémjelzett Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). Ivica Dacic úgy fogalmazott: a koalíciónak közös jelöltre van szüksége, az pedig egyértelműen Vucic kell, hogy legyen. A VMSZ pénteken közleményben foglalt állást Vucic mellett, mert "személyében nemcsak az uniós csatlakozási folyamat iránt elkötelezett, a szerb-magyar bilaterális jó viszonyt építő politikust és a magyar közösség prosperálásának támogatóját látja, hanem a Szerb Haladó Párt jelöltjét is. A Szerb Haladó Párt pedig (.) a VMSZ-szel való koalíciós szerződést, ezáltal pedig a magyar közösség érdekeit tiszteletben tartotta".
    Az SNS döntése egyben azt is jelenti, hogy a párt nem támogatja Tomislav Nikolic köztársasági elnök ismételt indulását. Nikolic előbb úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a döntést, majd meg nem erősített források szerint mégis úgy döntött, hogy a párt támogatása nélkül is indul a választáson. Az értesülést Nikolic nem erősítette meg, de nem is cáfolta, és Aleksandar Vucic sem kívánta kommentálni a hírt.
    Egyelőre semmilyen konkrét indoklás nem hangzott el arra vonatkozóan, hogy Aleksandar Vucic miért akar átülni a miniszterelnöki székből a köztársasági elnöki fotelbe. Egyes elemzők szerint elnöki rendszert vezetne be Szerbiában, ahol a végrehajtó hatalom feje az elnök lenne. Mások szerint nincs erre szükség, egy gyengekezű, irányítható miniszterelnök mellett elnökként így is irányíthatná az országot, hiszen pártja jelentős többséggel rendelkezik a parlamentben. Az utóbbi két napban viszont olyan találgatások is szárnyra keltek, hogy az SNS valójában már nem is olyan erős és népszerű, mint amilyennek Vucic láttatni szeretné, és félő, hogy egy parlamenti választáson rosszul szerepelne, ezért Vucic saját pozícióját szeretné megerősíteni azzal, hogy függetleníti magát a nyugat-balkáni országban oly gyakori parlamenti választásoktól.