Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mika János: a déli-sarki tengeri jég idei csökkenése még nem tendenciaértékű

2017-02-17 18:40:00

A műholdas megfigyelések kezdete óta a nyári időszakban mért eddigi minimumát érte el idén a déli-sarki tengeri jég kiterjedése, de egy év adatai alapján még nem lehet tendenciáról beszélni - mondta Mika János klímakutató az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    A szakember felidézte, hogy az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) napokban közzétett adatai szerint a jeges kontinenst övező tengeri jégtakaró kiterjedése 2,26 millió négyzetkilométer volt kedden, megdöntve ezzel az 1997-es év ugyanezen időszakában mért eddigi negatív csúcsot.
    Az amerikai szakemberek szerint az új adatokat további mérésekkel kell megerősíteni, de úgy vélik, hogy a déli-sarkvidéki tengeri jég térfogata valószínűleg tovább csökken, mígnem február végén eléri a legkisebb kiterjedését a decembertől márciusig tartó antarktiszi nyár időszakában.
    Mika János elmondta, hogy az elmúlt évek adatai azt mutatták, hogy a Déli-sarkvidék területén a kontinenst körülvevő tengerjég növekszik, 2014 szeptemberében a rekordot jelentő 20,16 millió négyzetkilométerre gyarapodott, így a csökkenés egyelőre nem tendencia.
     A kutatók csaknem négy évtizede követik nyomon műholdfelvételeken a déli-sarki tengeri jég szezonális kiterjedését.
    "A statisztika azt mutatja, hogy a Déli-sarkvidék jege hízóban van, az északi-sarké pedig nagyon erőteljes fogyásban" - fejtette ki.