Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasutasok Szakszervezete: a béremelés önmagában nem oldja meg a vasutasok problémáit

2017-02-17 13:05:00

 

Javul ugyan a vasutasok helyzete a tervezett hároméves béremelés nyomán, de a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint ez önmagában nem oldja meg például a MÁV-nál kialakult kritikus létszámhiányt, a helyzet rendezése érdekében az érdekképviselet további intézkedéseket sürget, egyebek között életpályamodell kidolgozását.

    A szakszervezet pénteki közleményében Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésére reagált, miszerint több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig. A kormány a MÁV esetében az idén 13, jövőre 12, 2019-re pedig 5 százalékos béremelést hagyott jóvá.
    A VSZ közleménye idézi Meleg Jánost, a szakszervezet elnökét, aki kifejtette: a 3 évre szóló, összesen 30 százalékos béremelés fontos, mert ezáltal javul a vasutasok bérpiaci helyzete, erősödik az ágazat munkaerő-megtartó képessége, azonban ez az első intézkedés azok közül, amelyek biztonságot és jobb megbecsülést garantálhatnak az ágazatban dolgozóknak és kiszámítható jövőt az új belépőknek.
    A szakszervezeti vezető úgy vélte, a 3 évre tervezett béremelés még nem oldja meg az ágazatban uralkodó súlyos létszámhiányt. A VSZ továbbra is sürgeti a kiszámíthatóságot garantáló életpályamodell kidolgozását, amelyre részletes javaslatot tett a cégvezetésnek, valamint a munkakörülmények javítását és az ésszerűtlenül szigorú vizsgáztatási rendszer "lazítását".
    Az ágazatot sújtó problémák megoldására foglalkoztatást elősegítő együttműködési megállapodást készített elő a szakszervezet és a munkáltató, amelyről a terveik szerint a bérmegállapodás aláírása után születhet meg az egyezség - közölte a VSZ.