Gedeon napja van. | 2024.03.28

EU-bíróság: Jean-Marie Le Pennek és több EP-képviselőnek egyelőre vissza kell fizetnie a jogtalanul felvett uniós pénzeket

2017-02-16 13:37:39

 

Nincs szükség az Európai Parlament (EP) azon döntésének felfüggesztésére, amelynek értelmében a francia Nemzeti Front (FN) három képviselőjének, köztük Jean-Marie Le Pen korábbi pártelnöknek vissza kell fizetnie az asszisztenseik után jogtalanul felvett uniós pénzeket - mondta ki csütörtökön az Európai Unió Bírósága.

 

    Az ügy előzménye, hogy az Európai Parlament illetékes szervei tavaly megállapították: Jean-Marie Le Pen, Bruno Gollnisch és Mylene Troszczynski jogtalanul vettek fel uniós pénzeket asszisztenseik után, akik olyan munkát végeztek, amely nem kapcsolódik EP-képviselői tevékenységükhöz. Le Pennel nagyjából 320 ezer eurót, Gollnisch-sal 275 ezer eurót, Troszczynskivel pedig 56 ezret akar visszafizettetni az EP, amely ezért elrendelte az érintett képviselők bérének és költségtérítésének jelentős csökkentését.
    A képviselők az uniós bírósághoz fordultak az EP döntésének visszavonását, az ítélet meghozataláig pedig annak a felfüggesztését kérve, mondván, hogy a pénzek visszatartása akadályozza őket a mandátumuk hatékony gyakorlásában.
    A törvényszék elnöke rámutatott: az uniós parlamentnek a pénzek visszatartására vonatkozó döntése önmagában nem tekinthető úgy, hogy korlátozza a képviselői mandátum hatékony és független gyakorlását. Mi több, a három EP-tag nem is indokolta, hogy a bérük csökkentése szerintük miképpen korlátozza a tevékenységüket - közölte.
    Az elnök szerint ezért nincs szükség arra, hogy az ítélet meghozataláig felfüggessze a bíróság a parlament döntését.