Tivadar napja van. | 2024.04.20

Hat hét alatt 1 milliárd dollárt kereshetett Apple-részvényein a Berkshire Hathaway

2017-02-15 14:35:00

Megnégyszerezte Apple-részvényeinek számát a Berkshire Hathaway Inc., Warren Buffett befektetési társasága a tavalyi utolsó negyedévben, így az állomány értéke, az árfolyam meredek emelkedésének köszönhetően, több mint egymilliárd dollárral növekedhetett az idei év első hat hete alatt.

    Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott dokumentumok szerint a Berkshire Hathaway szeptember 30-án 15,23 millió, december 31-én pedig már 57,36 millió Apple-részvényt birtokolt, amivel az Apple tíz legnagyobb tulajdonosa közé került.
    A negyedik negyedévben 2,5 százalékkal emelkedett az amerikai információ-technológiai óriáscég árfolyama, az idei év eleje óta viszont már 16,6 százalékkal drágult, és kedden már a második egymást követő napon ért el újabb történelmi csúcsot, 135,09 dolláros áron.
    Ha a Berkshire Hathaway nem változtatott Apple-részvényeinek állományán az utóbbi hat hétben, a december 31-én 6,6 milliárd dollárt érő befektetés értéke 7,7 milliárd dollárra nőtt - derült ki a The Wall Street Journal című újság beszámolójából.
    Új befektetésként a Berkshire Hathaway vett nyolcmillió részvényt a Monsanto biotechnológiai cégből, 166,4 milliót a Sirius XM Holdings amerikai rádiótársaságból és 43,2 milliót a Southwest Airlines légitársaságból is. Buffet amúgy nagy tételben vásárolt a légitársaságokból: az American Airlinesban birtokolt részesedését megduplázta, a Delta Airlinesban megtízszerezte, a United Continentalban pedig több mint meghatszorozta.
    Warren Buffett meglepte a befektetőket azzal, hogy összesen 9,3 milliárd dollárt fektetett a négy légitársaságba, ugyanis korábbi negatív tapasztalatai miatt messze elkerülte a légiközlekedési vállalatokat. Közel 30 éve, 1989-ben 358 millió dollárért vett elsőbbségi részvényeket a USAir-csoportból, ám ez a befektetés a következő években fokozatosan elértéktelenedett, és 1998-ban hatalmas veszteséggel adott túl rajta.
    A Berkshire Hathaway, amelynek gyakorlatilag a világon mindenben van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig, a tavalyi negyedik negyedévben 15 százalékkal, 147,99 milliárd dollárra növelte részvénybefektetéseit.