Tivadar napja van. | 2024.04.20

A kkv-knak érdemes a kisvállalati adókat választaniuk

2017-02-15 10:28:54

 Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választaniuk - hívta fel a figyelmet Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

    Felidézte, hogy 2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi határa. Az egyéni vállalkozók, önfoglalkoztató vállalkozások egy tételes adó befizetésével kiválthatják a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, a munkáltatót terhelő adókat, tehát a legtöbb fontos adónemet - hangsúlyozta.
    A katát választók száma 30 ezerrel nőtt idén,  elérte a 189 ezret, de év közben is át lehet lépni - közölte.
    Izer Norbert kiemelte: a kiva esetében az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is. A vállalkozások 80 százaléka jobban járhat ezzel az adónemmel, mint a társasági adóval - jelezte.
    A kivát választók száma megduplázódott, csaknem elérte a 13 ezret idén, és ennél az adónemnél is biztosított az év közbeni áttérés lehetősége - hívta fel a figyelmet.