Tivadar napja van. | 2024.04.20

Közvéleménykutatók.hu: nagy fölénnyel indult idén a Fidesz-KDNP

2017-02-15 08:36:29

A több felmérést összesítő Közvéleménykutatók.hu portál szerint a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül, és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is "rég nem látott fölénnyel" vághat neki a parlamenti szezonkezdetnek.

    A Magyar Idők számára készített felmérés a 2017-ben először publikáló hat cég - a Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány, a Tárki, a Publicus Intézet és a Závecz Research - eredményeinek összesítésén alapul.
    Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben kiemelték: ha most tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint 2014. április 6-án. 
    Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, a Jobbik pedig 4 százalékponttal gyengült - írták.
    A pártpreferenciákat tekintve a teljes felnőtt népességen belül az idei első mérések átlagolt eredménye csaknem 31 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány és a Tárki is jóval 30 százalék feletti eredményt mért a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 26 százalékon, a Publicus Intézet mérésében pedig 25 százalékon állt a Fidesz-KDNP.
    Kitértek arra is, hogy "míg korábban egyértelműen a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, addig 2017 elejére szinte eltűnt a különbség a Jobbik és az MSZP között". Az összesített adatok alapján ugyanis a Jobbik 11, míg az MSZP 10 százalékon áll. Ugyanakkor megjegyezték, hogy e tekintetében lényeges eltérés mutatkozik az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP erősebb a Jobbiknál, a Závecz Research és a Századvég Alapítvány szerint pedig mindkét párt ugyanakkora táborral rendelkezik, addig a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint még mindig a Jobbik az erősebb.
    A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll a teljes népességen belül. Az év első mérései szerint az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalék körüli táborral rendelkezik a teljes népességen belül.
    Az év első kutatási adatai alapján, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. E tekintetben a legjobb eredményt (60 százalékot) a Medián, a legrosszabbat (44 százalékot) a Závecz Research mérte a Fidesz-KDNP-nek.
    Emellett az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján majdnem beérte a Jobbikot, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve lényeges, 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben - írta a Közvéleménykutatók.hu. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban - 19-19 százalék - a Publicus Intézetnél és a Závecz Researchnél áll, míg a Jobbik a Tárki mérésében a legerősebb, 20 százalékkal - tették hozzá.
    A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján, akár önállóan is "magabiztosan bejutna" az Országgyűlésbe - jegyezte meg a portál, hozzátéve: a DK egyedül a Századvég Alapítvány mérésében súrolja a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt.
    Az LMP kizárólag a Medián és a Tárki mérései alapján nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt egyik cégnél sem közelíti meg a bejutási küszöböt.
    A Közvéleménykutatók.hu oldalt azért hozta létre a Nézőpont Intézet Kutató és Elemző Nonprofit Kft., hogy a Magyarországon politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézeteket, módszereiket és eredményeiket bemutassa a politika iránt érdeklődők számára.
    A Medián 1200, a Nézőpont Intézet 2000 ember személyes megkérdezésével végezte kutatását. A Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdezett meg. A Tárki kérdőíves vizsgálata 999 ember, míg a Publicus Intézet telefonos adatfelvétele 900 ember, a ZRI-Závecz Research felmérése 1000 ember megkérdezésével készült - olvasható a portál közleményében.