Gedeon napja van. | 2024.03.28

Francois Fillon ismételten kizárta, hogy visszalép az elnökségtől

2017-02-14 16:30:00

 Ismételten kizárta a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon, hogy visszalép, miután a felesége és gyerekeinek állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt hetek óta dagadó botrány miatt az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakciójának egy része ismét B tervet, azaz új jelölést sürgetett.

    Francois Fillon szerint a visszalépése "hatalmas válságot" idézne elő, és a jobboldal leírná magát az elnökválasztási kampányban.
    "Egyeztettem az elnökválasztás legfőbb jelöltjeivel, mégpedig Nicolas Sarkozy (volt államfővel) és Alain Juppé (korábbi kormányfővel), és megállapítottam, hogy nincs jobb alternatív megoldás, és hogy a jelöltségem visszavonása hatalmas válságot idézne elő. Hatalmas válságot a politikai családunkon belül, és amely valójában az eltűnésünket okozná az elnökválasztási kampányban" - fogalmazott kedden a konzervatív jelölt a Köztársaságiak rendkívüli frakcióülésén.
    "Tudom, hogy a kampány nehéz. De meghoztam a döntést. És azon nem változtatok" - tette hozzá. Azt is jelezte, hogy szerdán Nicolas Sarkozyvel ebédel.
    A konzervatív jelölt megítélése szerint az igazságszolgáltatás és a hazai sajtó is jogtalanul fordult ellene.
    "Szükségem van arra, hogy segítsetek. Elköteleztük magunkat ebben a versenyben és meg tudjuk nyerni. A kérdés, hogy akartok-e segíteni vagy pedig megnehezítitek a feladatot" - hangsúlyozta.
    Hétfő este a legnagyobb ellenzéki párt frakciójának 17 tagja, élükön az országosan ismert Georges Fenech volt vizsgálóbíróval nyilvánosan közölték, hogy a jobboldali jelölt láthatóan nem tudja folytatni a kampányt. A képviselők arra utaltak, hogy Fillont mindenhol füttykoncerttel fogadják a választók, ezért több vidéki látogatását is lemondta a héten, ahova pedig elmegy, ott kerüli a választópolgárokkal a közvetlen találkozást. A Fillon ellen fordult képviselők ezért a párt választmányi ülésének összehívását kérték kedd estére.
    "A jelentős válsággal szemben a te feladatod haladéktalanul összehívni mozgalmunk választmányát, az egyetlen legitim testületet, amely dönthet arról, milyen feltételekkel tudnánk visszaadni a reményt és a bizalmat az országnak" - írták a képviselők Fillonhoz intézett levelükben, amelyet a sajtóba is kiszivárogtattak.
    Georges Fenech a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy képtelenség a kampányt folytatni az országban. Az aktivisták nem motiváltak, ezért figyelmeztetni akarták a jelöltet arra, hogy reagálni kell. "Két hete azt kérte (Fillon), hogy még két hétig tartsunk ki, mi itt vagyunk, de a helyzet nem javult" - mondta a képviselő.
    Alain Houpert, egy másik jobboldali képviselő pedig azt mondta az LCI hírtelevíziónak, hogy "le kell cserélni a jelöltet".
    Miután Francois Fillon a frakcióülésen elvetette az ötletet, a frakción belül kisebbségben maradt képviselők is visszavonták a választmány esti összehívására tett javaslatukat.
    A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.
    A konzervatív jelölt azonban meg van arról győződve, hogy az utolsó hetekben fog eldőlni a sorrend, és bízik abban, hogy vissza tud kapaszkodni a versenybe.
    Az ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, s egy lapértesülés szerint már a héten döntés születhet az ügyben. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha eljárás indul ellene.
    A jobboldali elnökjelölt egy héttel ezelőtt "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak volna Fillon mellett.