Gedeon napja van. | 2024.03.28

A lélek szerepét tárja fel az emberiség fejlődéstörténetében a Lélekenciklopédia új kötete

2017-02-13 19:29:51

 

A lélek szerepét mutatja be az emberiség szellemi fejlődésében a Lélekenciklopédia második, frissen megjelent kötete, amelyet hétfőn mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában.

 

    A Lélekenciklopédia négy kötete betekintést nyújt a világ nagy mítoszaiban, vallásaiban, a filozófiában, a tudományos és a paratudományos gondolkodásban meglévő lélekfelfogások világába - fejtette ki Simon-Székely Attila pszichológus, nyelvész, a Lélekenciklopédia-projekt vezetője és a kötet főszerkesztője az új könyv hétfői bemutatóján elhangzott videoüzenetében.
    Simon-Székely Attila elmondta: tavaly, a L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg a világvallások "lélekképzeteit" bemutató első kötet. 
    A második - a Gondolat Kiadó gondozásában - megjelent mintegy 650 oldalas könyv a lélekkel és annak rokonfogalmaival kapcsolatban álló európai filozófiai rendszereket, természettudományokat és paratudományokat foglalja magába. Három nagy fejezetre osztható, az első az európai filozófiai ágakat tárgyalja, a második a tudat és elme tudományos megismerésről szól, az utolsó pedig a paratudományokban mutatja be a tudat és a szellem megjelenését.
    Felidézte, hogy a Lélekenciklopédia projekt 2005-ben kezdődött és mintegy tíz éven át tartottak írási és szerkesztési munkálatai. Mire elkészül, a négy rész összesen mintegy 2000 oldalt tesz majd ki és 160 szakember szerzői, szerkesztői és lektori munkáját dicséri.
    A már elkészült könyvek és a még kiadásra váró további két kötet a lélekre vonatkozó összes ismert képzetet bemutatja, továbbá megvizsgálja azt néprajzi, filozófiai, pszichológiai, pszichiátriai, teológiai, antropológiai és természettudományos szemszögből. "A Lélekenciklopédia ezért egyedülállónak tekinthető a magyar és nemzetközi tudományos és kultúrtörténetben, valamint az enciklopédikus szakirodalomban egyaránt" - emelte ki a szerkesztő.
    A kiadás előtt álló harmadik és negyedik könyv a világ összes jelentős mítoszáról fog szólni, illetve a lélek megjelenéséről a népvallásokban, a keleti filozófiákban és a hitvilágban - tette hozzá.
    Bagdy Emőke, klinikai pszichológus, az előszó írója kiemelte: mind a négy kötet magas szintű és hiánypótló tudományos munka, hiszen a különböző fejezeteket a legautentikusabb szerzők és lektorok jegyzik.