Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tiszai árhullám - Kimentették a jégbezárt tiszacsegei kompon tartózkodó férfit

2017-02-13 17:40:00

 Honvédségi helikopterrel kimentették a jégbezárt tiszacsegei kompon tartózkodó férfit hétfő délelőtt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

    A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának közleménye szerint a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatának Mi-8-as helikoptere mentette ki a férfit.
    A honvédségi helikopter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére szállt fel, és a helyszínre érkezést követően sikeresen felvette a kompon tartózkodó embert - közölték.
    A folyó partjáról sokan követték nyomon a filmbeillő jelenetet. A honvédségi helikopter a jégbezárt komp fölött lebegett, miközben egy katonát drótkötélen leeresztettek a vízi járműre. Először a korábban ott rekedt kompost csörlőzték fel a helikopterre, majd az őt segítő katona is elhagyta a levegőben a jégtorlaszok közé ékelődött kompot.
    A mentőakció előtt Tiszacsege polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elsodorta a jégzajlás a kompot hétfő reggel, az éjjeliőr az elszabadult és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult járművön rekedt.
    Szilágyi Sándor tájékoztatása szerint az egyébként Tiszacsege és Ároktő között közlekedő komp a tiszacsegei parton vesztegelt, amikor a zajló jég a vastag drótköteleket szétpattintotta, és a járművet mintegy 500 méteren át sodorta a Tiszán.
    Az önkormányzati tulajdonban lévő kompot egy vállalakozó üzemelteteti, s miután már hat hete jeges a Tisza, a kompot egy erőgéppel a partra vontatták és ott kikötötték - ismertette a részleteket hétfő délután a polgármester.
    Hihetetlennek nevezte a történteket, ugyanis a teljes komptest a parton volt, a jégzajlás a folyó fenekén lévő, a jármű működésekor a kompot a két part között vezető 32 milliméter átmérőjű drótkötelet sodorta el, ami berántotta a járművet a jeges vízbe.
    Mindez hatalmas robajjal, és olyan gyorsan történt, hogy a kompon tartózkodó, komoly vízi jártassággal rendelkező fiatalember nem tudta elhagyni a járművet és besodródott a jégtorlaszok közé.
    "Még soha nem láttam ilyet" - mondta az MTI tudósítójának Lévai Albert, aki 35 éven át volt kompos Tiszacsegén.
    Megdöbbenve, szomorúan nézte a jégpáncélba szorult egykori munkahelyét a partról az idős tiszai kompos, s felidézte: volt már olyan, hogy a jeges ár besodorta a vízbe a kompot, de a pányvázó láncok mindig megtartották.
    Most olyan erővel jött a jeges ár, hogy pillanatok alatt minden szétszakadt, s a komp hihetetlen gyorsasággal sodródott a folyó közepére, ahol beékelődött a hatalmas, majd gyorsan mozdulatlanná vált jégtáblák közé - magyarázta.
    A révész szerint olyan vastagságú jégréteg torlódott össze a térségben, amivel szemben a jégtörő hajók is tehetetlenek, bár azt nem érti - mint többször hangsúlyozta -, hogy néhány nappal korábban miért nem haladt végig egy-egy jégtörő Tokaj és Tiszafüred között, mert szerinte azzal megelőzhető lett volna a mostani állapot.
    Szilágyi Sándor polgármester példaértékűnek nevezte a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem együttműködését, aminek eredményeként kimentették a kompon rekedt fiatalembert. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a hatalmas jégpáncél nem roppantja össze a járművet, s ha enyhül az idő kiszabadul a komp a jég fogságából.