Gedeon napja van. | 2024.03.28

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin

2017-02-11 16:14:00

 

Németországban a Der Spiegel című hírmagazin foglalkozott Magyarországgal, a hetilap a budapesti 4-es metró megépítéséről az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által készített jelentéssel kapcsolatban közölt cikket szombaton megjelent számában.

 

    A Földalatti üzletek című írásában Christoph Pauly kiemelte: nemzetközi konszernek, köztük a Siemens, "nyilvánvalóan megkenték" a budapesti metró építését, és ezért Magyarországnak vissza kell fizetnie uniós támogatásokat. 
    A többi között kifejtette, hogy Orbán Viktor kormányfő "is politikai tőkét akar kovácsolni a legnagyobb magyar korrupciós botrányból", és ugyan Budapesten mindenütt hallani "történeteket Orbán urambátyám vircsaftjáról", az OLAF-jelentés mindenekelőtt elődei kormányzásának éveiről szól. 
    Hozzátette: "kevéssé valószínű, hogy Magyarországon valaha is felelősségre vonják a vélelmezett kenőpénzek kedvezményezettjeit", az eljárásokat rendszerint egy idő után leállítják, hiszen "mindenki túl sokat tud a másikról", és "Orbán is óvakodik a nagy, nyilvános perektől".
    A kormányfő az Európai Uniót érintő bűncselekmények feltárására hivatott európai ügyészség felállítása ellen is harcol. Az uniós külügyminiszterek a héten úgy döntöttek, hogy egyelőre a 28 közül 17 tagállam részvételével hozzák létre az intézményt. "Nem meglepetés, hogy Magyarország nincs köztük" - írta a Der Spiegel szerzője.