Csongor napja van. | 2024.04.16

Az MNB megtiltotta az FxLoop Investment Kft.-nek a jogosulatlan betétgyűjtést

2017-02-10 16:28:04

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta az FxLoop Investment Kft.-nek és egy érintett természetes személynek, hogy jogosulatlanul betéteket gyűjtsenek, a jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyben.

 

    Az MNB pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ügy előzménye, hogy a jegybank idén január végén piacfelügyeleti eljárást indított - a gyanú szerint -  jogosulatlan betéteket gyűjtő FxLoop Investment Kft. tevékenységének áttekintésére, és a vizsgálatába bevont egy természetes személyt is. Az MNB az eljárás idején, január végén és februárban budapesti és vidéki címeken is helyszíni ellenőrzéseket végzett, tanúmeghallgatásokra, egyéb felügyeleti lépésekre is sor került.
    A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény - hitelintézet, illetve pénzügyi vállalkozás - végezhet,  betétgyűjtést a pénzügyi intézmények szigorú követelmények betartásával folytathatnak önálló főszolgáltatásként. 
    A jegybank közleménye szerint az MNB nyilvántartásaiban, mint betétgyűjtésre jogosult társaság, nem szerepel a mostani piacfelügyeleti vizsgálatban érintett cég, illetve a magánszemély sem.
    Az MNB ismét felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e a pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és  szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak az érdeklődőknek a szerződések megkötése előtt  - olvasható az MNB közleményében.