Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vita egy bécsi tömegközlekedési csomópontnál bevezetendő alkoholfogyasztási tilalomról

2017-02-10 16:28:00

 

A bécsi Praterstern elnevezésű tömegközlekedési csomópontnál bevezetendő alkoholfogyasztási tilalomról zajlik a vita,  mert az elmúlt időszakban megszaporodtak a környéken az erőszakos cselekmények - számolt be az Österreich című lap pénteken.

 

    Február elején több mint 1300-an írták alá azt a petíciót, amely betiltaná az alkoholfogyasztást a Praterstern csomópont közterületein. A kezdeményezők szerint ezáltal el lehetne kerülni, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt állók bűncselekményeket és erőszakos cselekedeteket kövessenek el. 
    Az aláírásgyűjtés hatására a kezdeményezéssel  az illetékes városi tanács is foglalkozott, azonban a szociáldemokrata és zöldpárti városvezetés elutasította a kezdeményezést, az indoklás szerint a tilalom nem kivitelezhető. Sandra Frauenberger Bécs városi tanácsosa szerint a Praterstern csomópontra más koncepciót kell kidolgozni, mivel a tilalomban túl sok lenne a kiskapu. "A tiltás nem megoldás, hiszen ahhoz vezetne, hogy az emberek az utca másik oldalán fogyasztanának az alkoholt" - mondta a szociáldemokrata tanácsos.
    A Praterstern Bécs Leopoldstadt elnevezésű kerületében található. A csomópont elővárosi vasút, belföldi vonatjárok és két metró megállóhelye, de található itt több buszmegálló és nemzetközi autóbuszjáratok is indulnak innen. 
    Az utóbbi időben több erőszakos cselekmény is előfordult a Praterstern környékén. A statisztikák szerint tavaly márciusban és áprilisban összesen 420 bűncselekmény történt, ezért a fokozott rendőri jelenlét mellett egy videófelvételeket rögzítő autót is járőrözik a környéken. 
    Tavaly áprilisban az osztrák fővárosban megerőszakoltak egy fiatal lányt. A 21 éves török áldozatot a bécsi Praterstern vonatmegállónál figyelték ki és a mosdóban erőszakolták meg különös kegyetlenséggel. Májusban iráni és afganisztáni származású férfiak csaptak össze és egy 18 éves fiatalt késeltek meg.
    Mathias Tötzl a városi drogmegelőzési csoport szóvivője szerint a Praterstern megállónál mintegy 75 hajléktalan, alkohol- és drogfüggő fordul meg naponta. Úgy vélte, hogy számukra a szociális segítők és a rendőrök támogató jelenléte nyújt segítséget. 
    A Bécsi Tömegközlekedései Vállalat (Wiener Linien) által fenntartott területeken, megállókban valamint a járműveken már tilos az alkoholfogyasztás. Aki vét a szabály ellen, 50 eurós (több mint 15 ezer forint) bírsággal büntethető. 
    A bécsi Westbahnhof pályaudvaron már szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek, mivel az utóbbi időben egyre gyakrabban történtek erőszakos bűncselekmények. Az ÖBB többek között korlátozza az ingyenes wifi szolgáltatást, tekintettel arra, hogy a fiatalok csoportjai csak azért voltak a pályaudvar közelében, hogy internetezzenek.
    A rendőrség közlése szerint decemberben számos rendbontás történt a Westbahnhofon, elsősorban fiatal afgánok gyűltek össze és alkoholizáltak a pályaudvaron. A késői órákban gyakran sor került összetűzésekre is, hangoskodás miatt több panasz érkezett a rendőrséghez. December végén több mint húsz afgán és csecsen fiatal verekedett össze, az összetűzés során szúrófegyverek is előkerültek. A rendőrség 14 embert állított elő. 
    Jelenleg a Westbahnhofon naponta mintegy negyven civil- és egyenruhás rendőr teljesít szolgálatot, legfőképp az esti órákban. 
    Roman Hahslinger az ÖBB szóvivője szerint előrelépés a bűnmegelőzésben, hogy a vonatokon és a pályaudvarok területén megnövelték az ott szolgálatot teljesítő biztonsági személyzet számát és korlátozták a pályaudvarokon az ingyenes internethozzáférés lehetőségét. Konkrét számok említése nélkül arról beszélt, hogy a rablások és a személyi sérülések száma csökkent. 
    A pályaudvar és a vonatok biztonságának garantálása érdekében az ÖBB 425 új munkatársat vesz fel 2018-ig. A bécsi főpályaudvaron dolgozó biztonságiak már december óta testre szerelhető kamerával látják el szolgálatukat, idén nyártól a vonaton szolgálatot teljesítők is megkapják ezeket a készülékeket. Az osztrák közlekedési minisztérium 1,3 millió eurót szán a jobb világítás, a kamerák és a riasztóberendezések felszerelésére.