Gedeon napja van. | 2024.03.28

Uniós támogatással kutatási projektet indít a Mahart

2017-02-10 15:10:00

 Új kutatási projektbe kezdett a Mahart PassNave Kft. és a WSW Proding Kft. alkotta konzorcium, amely közel 175 millió forint uniós és költségvetési támogatást kapott kenő- és adalékanyagok fejlesztésére a belföldi hajózás számára.

    A WSW Proding Kft. közleménye szerint a mintegy 363 millió forint összköltségű projekt során új gyártási technológiát és többszintű laboratóriumi vizsgálati hátteret fejlesztenek, amelynek célja többek között a vízi közlekedés során fellépő, olajos hulladék okozta környezeti terhelés mérséklése és a hajók műszaki biztonságának javítása - írták.
    A projekt első lépéseként felmérik a leendő felhasználók - elsősorban a folyami és tavi hajózók - igényeit és gépparkját, majd a kenőanyag fejlesztését követően annak tesztelése következik, végül az eredmények értékelését követően a gyártástechnológiát alakítják ki.
    A cég hangsúlyozta, hogy a dunai kikötőkben a hajók olyan üzemanyagot - úgynevezett bunkergázolajat - tankolhatnak, amelynek a kéntartalma magasabb, mint a gépjárművekben használatos dízelgázolajé. Az ebből fakadó káros hatásokat új összetételű, könnyen lebomló kenőanyagokkal és azok ésszerű felhasználásával lehetne kiküszöbölni, a speciális adalékcsomag ugyanis növelheti a motorolaj csereciklusidejét, ezáltal kisebb mennyiséget kellene belőle felhasználni. Emellett csökkenhetnek a szervizköltségek és a javítások miatti menetidő-kiesések is - írták.  
    A fejlesztés a belföldi forgalomban használt hajók motorjának hatásfokát és élettartamát is növelheti - áll a közleményben.