Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából

2017-02-10 08:26:00

 A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából.

    A szervezet közlése szerint a felhívás célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba - önálló alkotó- vagy kutatómunkával - a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített, több mint százezer magyar ember sorsával.
    Pályázni irodalmi művel - vers, vagy próza -, történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehet március 20-ig.
    Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.
    "Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat" - olvasható a határozatban.
    Az idei emléknapnak különös aktualitást ad a kerek 70. évforduló - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben, jelezve: az eredményhirdetést és díjátadást a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én, az Országgyűlés felsőházi termében tartják.