Emma napja van. | 2024.04.19

Lázár: négy törvény módosul az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében

2017-02-09 18:40:00

 Négy törvény, a beutazási-tartózkodási, a menedékjogi, a szabálysértési és az államhatárról szóló jogszabály módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását, korlátozva ezzel a szabad mozgásukat. Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel - ismertette a részleteket a tárcavezető, megjegyezve, hogy a szerdai adatok szerint a magyarországi táborokban 586 ember tartózkodik.
    Elmondta azt is, hogy az illegális határátlépőket az ország bármely pontján - vagyis nem csak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül - fel kell majd tartóztatni.
    Szerinte a kötelező tartózkodási hely kijelölése jelentős mértékben csökkenti a biztonsági kockázatot.
    A miniszter jelezte, hogy az intézkedés miatt számítanak vitákra az Európai Bizottsággal.
    Lázár János megismételte továbbá, hogy ha a migrációs helyzet romlik, készek egy második kerítést is felépíteni.
    A stratégiai kabinet arról is döntött, hogy a határon szolgálatot teljesítő karitatív szervezetek támogatását növelik.
    A tárcavezető beszámolt arról, hogy a kormány a rendőrség után a honvédséget is megerősíti, ez létszám-, bér- és eszközfejlesztést egyaránt jelent a következő időszakban. Kérdésre azt is közölte, hogy a honvédség-újjáépítési programnak a magyarországi kézifegyver-gyártás lehet az egyik nyertese. Már ma is vannak olyan Magyarországon előállított kézi fegyverek, amelyek honvédségi kipróbálása folyamatban van - tette hozzá.
    A miniszter a múlt heti máltai informális EU-csúcsot értékelve valódi áttörésnek nevezte az ott hozott döntéseket, amelyek szerint az Európai Unió határait minden körülmények között meg kell védeni, a kontinensre érkezőket vissza kell szállítani Afrika partjaihoz, Líbiában pedig regisztrációs táborokat kell létrehozni.
    Ez egy olyan radikális változás, amely a Magyarország által korábban javasoltakkal egybeesik - hívta fel a figyelmet.
    Lázár Jánostól megkérdezték, kinek drukkol a német választáson, amire azt felelte: mivel a CDU/CSU a Fidesz testvérpártja, természetesen a jelenlegi kancellárnak, Angela Merkelnek szurkol, aki egyben a CDU elnöke is.
    Kérdezték a paksi hitelről is, amire válaszul közölte, hogy a kormány nem tart igényt nagyobb mértékű finanszírozásra, a szerződés nem fog módosulni. Jelezte, hogy Magyarország sokkal jobb pénzügyi helyzetben van, mint a 2014 januárjában, az orosz hitelszerződés megkötésekor, s akár előtörlesztésre is kész, az eddig elvégzett munkákat pedig hitel nélkül is ki tudja fizetni.
    A minisztert faggatták az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti védjegyvitáról. Igazságtalan, méltánytalan és magyarellenes lépésnek nevezte a román bíróság döntését és megjegyezte, hogy Románia az elmúlt években egyházakat, polgármestereket, civil szervezeteket és szimbólumokat próbál ellehetetleníteni. Helyesnek nevezte, hogy az emberek összefognak és bojkottot hirdetnek a Heineken termékeivel szemben. Értékelése szerint a cégcsoport magyar tagjának - amely a kormány stratégiai partnere - fel kellene ajánlania a közvetítést a romániai céggel, amellyel még mindig egyezségre lehetne jutni.