Emma napja van. | 2024.04.19

Graphics open 2 - Grafikák hat országból a Képzőművészeti Egyetemen

2017-02-09 15:16:00

 A művészi grafikai legfrissebb irányzatait mutatja be a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Graphics open 2 című kiállítása, amely hat ország hét egyetemének hallgatói munkáiból válogat péntektől az MKE Barcsay-termében. 

    A grafika az ember legősibb képi és nyomhagyó technikája, minden képzőművészeti ág kiinduló és végpontja - hangsúlyozták a kiállítás csütörtöki sajtóvezetésén Szurcsik József és Dobó Bianka kurátorok.
    Mint hozzátették, az MKE Andrássy úti épületében nyíló tárlat a kortárs grafika legfrissebb műveit mutatja be hét közép-európai társintézmény összefogásával. Az öt évvel ezelőtt megrendezett első Graphics open kiállítás után az MKE Grafika Tanszéke ismét felkérte a régió fontos művészeti egyetemeit, akadémiáit, hogy mutassák be Budapesten hallgatóik legjobb grafikai munkáit.
    A kiállításon horvát, lengyel, osztrák, román és szlovák művészeti hallgatók művei láthatók a házigazda MKE diákjainak munkáival együtt, több mint 50 fiatal grafikustól csaknem 100 alkotás.
    Virág Ágnes művészettörténész elmondása szerint a most induló művészgenerációra már nem a kritikus, verbalitásra épülő közelítésmód jellemző, sokkal inkább a poétika került a középpontba.
    A nemzetközi tárlat anyagában a művészettörténész szerint három nagy téma bomlik ki. Sok alkotó kutatja azt, hogy milyen az ember, az általuk megformált alakok azonban ritkán kapnak arcot, noha erre is akad példa. A hallgatókat foglalkoztatja az épített környezet, és a kiállítás tanúsága szerint képesek meglátni a szépet akár az ipari struktúrákban is, de fontos témaként jelenik meg a természet is.
    A tárlat az alkotói technikák terén is széles körképet ad: a látogató éppúgy találkozhat rézkarccal és litográfiával, mint videomunkákkal, 3D-ben kinyomtatott plasztikákkal, interaktív installációkkal vagy akár grafikai elemeket magukon hordozó használati tárgyakkal.
    A Graphics open 2 című kiállítás március 17-ig tekinthető meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.