Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Mihály: kölcsönös érdek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok elmélyítése 

2017-02-09 14:38:00

 Kölcsönös érdek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok erősödése - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hivatalában fogadta Ali Tajebniát, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét, a találkozóról a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. 

    A szaktárca közölte, a két ország minisztere egyetértett abban, hogy a közel-keleti ország közel 80 milliós piaca jó lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, míg Magyarország fontos belépő pont lehet Irán számára Európa felé.
    A beszámoló szerint Varga Mihály jelentős eredménynek nevezte a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakuló ülésén aláírt szándéknyilatkozatokat, hozzátéve, hogy a jövőben kitüntetett szerepe lehet az egészség- és a járműiparnak a két ország közötti együttműködésben. Az előbbiről szóló megállapodásnak része egy szakértői munkacsoport felállítása, utóbbi ágazatban pedig a felek egyeztettek a lehetőségekről, mivel az iráni közúti közösségi közlekedés fejlesztéséhez szükséges járművek megtalálhatók a hazai gyártók kínálatában. 
    A magyar tárcavezető megjegyezte továbbá, hogy a két ország között idén januárban alkalmazhatóvá vált kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény tovább ösztönözheti a befektetéseket és elősegítheti a kereskedelmi forgalom bővülését. Ugyanezt a célt szolgálhatja a beruházás-védelmi egyezmény is, melynek tárgyalása hamarosan megkezdődik az iráni féllel - emelte ki a miniszter.
    A gazdaság fehérítésében elért eredmények iránt is érdeklődik az iráni fél - mondta Varga Mihály, és jelezte, hogy a megbeszélésen az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról is egyeztettek.