Emma napja van. | 2024.04.19

FM: turisztikai-természetvédelmi beruházás indul Bugacon

2017-02-08 19:24:00

Természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái nevű területen, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) 180 millió forintból kiszolgáló épületet emel és új tanösvényt is létrehoz - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

    A minisztérium közleménye szerint a fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, uniós támogatással, 2018 végére valósul meg, a beruházást követően évente 10 ezren látogathatnak a kiemelt természetmegőrzési területre. 
    Ismertették: az 50 fő befogadására alkalmas, egész évben üzemelő fogadóépület az 1850 körül épült műemléki tanyacsoport mellett áll majd és alkalmas lesz konferenciák, találkozók lebonyolítására, csoportok fogadására és tájékoztatására, túrák indítására, valamint a térség élővilágának bemutatására. A projekt részeként a legveszélyeztetettebb homoki erdőtársulásokat és Natura 2000 jelölő fajokat bemutató tanösvény is létrejön.
    Ugró Sándor, a KNPI igazgatója szerint a fejlesztésekkel ismét emelkedhet Bugac látogatottsága, amely a fejlesztések hiánya és az utazási szokások megváltozása miatt visszaesett. Emlékeztetett: jelenleg nehezíti a programok szervezését, hogy a térségben jelenleg nincs ezek befogadására alkalmas épület. 
    A közlemény idézi a térség országgyűlési képviselőjét, Lezsák Sándort, aki hangsúlyozta, hogy új korszak kezdődik Bugac történetében, amely a projekt révén újra kiemelkedő idegenforgalmi központtá válhat. 
    V. Németh Zsolt, a minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára jelezte, hogy a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban soha nem látott mértékű támogatási forrás áll rendelkezésre környezet- és természetvédelemre, ezen belül a nemzeti parkok ökoturisztikai projektjeire összesen 8 milliárd forintot fordítanak - áll a közleményben.