Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szlovén külügyminiszter: a Nyugat-Balkán nem birkózna meg egy újabb migrációs hullámmal

2017-02-08 16:52:00

Nyugat-Balkánon egy újabb migrációs hullám, és tovább gyengítené a térség stabilitását - mondta Szlovénia külügyminisztere egy szerdai német lapinterjúban.

    Karl Erjavec a Die Welt című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy rendkívül fontos az EU-Törökország migrációs megállapodás fenntartása, mert beláthatatlan folyamatokat indítana el, ha Törökország megnyitja az utat a területén tartózkodó hárommillió migráns előtt. 
    Macedóniában a jelek szerint a választás után nem sikerül erős kormányt alakítani, Szerbia és Koszovó viszonya "nagyon feszült", és vannak "problémák" Boszniában és Hercegovinában is. Horvátország és Szerbia kapcsolata sem felhőtlen, ráadásul "a térségben terjed az iszlamizmus", és még mindig nem zárult le Szlovénia és Horvátország  határvitája.
    Amennyiben ebben a "destabilizálódó" helyzetben újabb migrációs hullám érkezik, kezelhetetlenné válhatnak a folyamatok - húzta alá Karl Erjavec, hozzátéve: térségbeli kollegáival folytatott megbeszéléseiből tudja, hogy a Nyugat-Balkán többi országában is tartanak egy újabb hullám hatásaitól.
    Szlovénia egy új törvény révén rendkívüli helyzetben lezárhatja határát, és erre szükség is lehet, mert több uniós társállam megszigorította a határellenőrzést, ezért "az fenyeget, hogy Szlovénia zsákutca lesz a migránsok számára" - mondta a miniszter.
    A szlovén-horvát határon felállított kerítésről azt mondta, hogy a "technikai akadályok" addig maradnak a határon, amíg nem változik az a helyzetértékelés, hogy újabb migrációs hullám alakulhat ki.
    A menekültek uniós tagországok közötti elosztásáról szólva kiemelte, hogy Szlovénia a szolidaritás jegyében befogadja a kvótarendszer alapján az országra jutó 635 menekültet. Azonban "nagyon nehezen lehetne megvalósítani, hogy valamennyi tagállam támogassa a kvótarendszert, amely hosszabb távon nem is megfelelő megoldás", helyette inkább több fejlesztési támogatást kell nyújtani azoknak az államoknak, amelyekből a gazdasági menekültek elindulnak - mondta a szlovén külügyminiszter.