Gedeon napja van. | 2024.03.28

Négy év alatt 104 nyelv- és szimbólumhasználati ügyben léptek fel Kovászna megye prefektusai

2017-02-08 15:45:00

Az elmúlt négy évben 104 nyelv- és szimbólumhasználati ügyben léptek fel a székelyföldi Kovászna megye önkormányzatai ellen a megye prefektusai. A kormány helyi képviselőinek fellépéseiről Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke tartott szerdán sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön.

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei szervezetét is vezető politikus cáfolta Sebastian Cucu prefektus január végi állítását, amely szerint csupán 38 ilyen eset lenne. A politikus szerint a kormány helyi képviselőjének a számítása "páratlan, de nem hibátlan".
    Tamás Sándor elmondta: összesen 98 iratcsomót sikerült azonosítani, amelyek 104 esetet tartalmaznak, (olyan iratcsomók is vannak, amelyekben több esetet kifogásol a prefektus), de hozzátette: megtörténhet, hogy nem teljes a lista. Megjegyezte: az azonosított ügyek között ötven peres eljárás, 44 per előtti felszólítás, és két bírságolási jegyzőkönyv szerepel.
    Elmondta, a székely zászló kitűzése miatt indított jól ismert perek mellett olyan esetek is vannak, amikor a prefektus azt kifogásolta, hogy Kovászna város polgármestere egy iskolai ünnepségen nem viselte a törvény által előírt piros-sárga-kék vállpántot, vagy Kézdivásárhelyen nem volt elég román zászló kitűzve a román nemzeti ünnepen. Más esetben a prefektus azért indított pert, mert a 75 százalékban magyarok által lakott Kovászna megyei könyvtár igazgatói tisztségének a betöltésére kiírt versenypályázaton feltételül szabták a magyar nyelv ismeretét. Mint megjegyezte, olyan eset is volt, amikor a kormány képviselője azt sérelmezte, hogy a kökösi önkéntes tűzoltóság székhelyét jelző táblán egymás mellett szerepelt a román és a magyar felirat, nem pedig egymás alatt.
    A politikus azt is hozzátette, a tisztségben egymást követő Codrin Munteanu, Dumitru Marinescu, Marius Popica és Sebastian Cucu prefektusok mellett számtalan esetben román személyek vagy civil szervezetek tettek feljelentést az önkormányzatok ellen. Példaként említette, hogy két egymást követő prefektus is felszólította a megyei önkormányzatot, hogy ne használjon román-magyar-angol feliratos fejléces papírt. Pert végül Dan Tanasa blogger indított ez ügyben, de a bíróság elutasította a keresetét.
    Tamás Sándor azt sérelmezte, hogy míg a székelyföldi önkormányzati vezetők a térség lakosságának az életminőségét próbálják javítani, addig a prefektusok - amint azt Codrin Munteanu korábban nyilvánosan meg is fogalmazta - "a közigazgatás kézifékjei" próbálnak lenni. "Olyan prefektusokat szeretnénk, akik partnerek a megye problémáinak a megoldásában" - jelentette ki Tamás Sándor. Nyomatékosította, hogy az RMDSZ valódi kétnyelvűség elérésére törekszik.
    Sebastian Cucu prefektus egy január végi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem kellett volna pereskedniük, ha a helyi önkormányzatok betartották volna a törvényt. Szerinte a pereskedések csupán a következményei voltak a törvényszegéseknek. "Minket csak a törvényesség érdekel. Ha a zászlókat nem törvényellenesen tűzik ki, és ha a feliratozás korrekt módon történik, nekünk sem lett volna dolgunk" - tette hozzá a prefektus.