Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tállai András: az idén feszítettebb lesz az adóbevételi terv végrehajtása

2017-02-08 09:47:00

 Az idei évben még feszítettebb lesz az adóbevételi terv végrehajtása, 2017-ben 682 milliárd forinttal több adóbevételt kell elérni, mint a 2016. évi előirányzat volt - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: mindezt úgy kell végrehajtani, hogy 2017-ben csökkent a társasági adó, bizonyos termékeknél jelentős áfacsökkentés történt és mérséklődött a munkaadói járulék mértéke.
    Hozzátette: az adóhatóság szeretne több kreatív adóbeszedési ötlettel előállni, és bíznak abban, hogy az idén több mint 4 százalék lesz a gazdasági növekedés.
    Szerinte átgondolt tempóban, a szakmai folyamatokat támogató modernebb informatikai háttérrel teljesíthető lesz az idei adóbevételi terv.
    A kreatív adóbeszedési ötletekkel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy az adóbeszedésre új módszereket, eljárásokat találnák. Például szeretnék kitiltani a piacról az adó megfizetése nélkül forgalmazott terméket, hogy helyére adózott kerüljön.
    Tállai András szerint az ügyfélbarát adóhivatal kialakításával hatékonyabb adóbeszedés várható, mert érdemesebb a hiányosság után szankció nélkül befizetni az adót. Példaként említette, hogy 2016-ban 2600 adózó 5,7 milliárd forintot fizetett be önként, 2017-től pedig bekerült a törvénybe a támogató eljárás rendszere, ha valaki nem szándékosan nem fizeti be az adót, hanem hibát követ el, önrevízióban minimális pótlékkal rendezheti a befizetést.