Andrea napja van. | 2024.04.18

Amerikai belbiztonsági miniszter: a beutazást szigorító elnöki rendelet jó és szükséges, de túl gyorsan vezették be

2017-02-08 08:38:00

 A beutazások szigorításáról szóló elnöki rendelet jó és szükséges, de túl gyorsan vezették be - mondta kedden egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter.

    Kelly miniszteri beiktatása óta először adott számot tevékenységéről a képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottsága előtt. A keddi meghallgatáson védelmébe vette a beutazások szigorításáról szóló elnöki rendeletet, de szerinte a kormányzatnak több időt kellett volna szánnia a kongresszus tájékoztatására, mielőtt életbe lépteti a rendeletet.     "Az elképzelés az volt, hogy nagyon gyorsan cselekszünk, és így azok, akik azért utaznának be, hogy ártsanak nekünk, nem használhatják ki a rendelet bevezetéséig rendelkezésre álló időt" - fogalmazott a miniszter. Kelly erőteljesen védelmébe vette az elnöki rendeletet, amely szerinte nem muszlimok kitiltására vonatkozik, ahogyan azt bírálói állítják. Hangsúlyozta, hogy csak átmeneti tilalomról van szó azon országokból érkező migránsok és látogatók számára, amelyekről az Egyesült Államoknak egyelőre nincsenek pontos információi. A miniszter mindazonáltal magára vállalta a felelősséget a rendelet kiadása után kialakult káoszért. "Visszagondolva, ma biztosan több időt szánnék a kongresszus tájékoztatására, mint ahogyan ezt a jövőben meg is teszem majd" - szögezte le.
    Az elnöki rendeletet január 27-én adták ki, és több amerikai repülőtéren zűrzavar alakult ki: néhány utast órákon keresztül feltartóztattak vagy visszaküldtek, és az elnöki rendelet elleni tüntetők elleptek egyes repülőtereket.
    Pénteken egy Seattle-i szövetségi bíróság jogi aggályokra hivatkozva átmenetileg felfüggesztette a rendeletet, amelyre Donald Trump Twitter-bejegyzésében válaszolva kétségbe vonta a bíró hitelét és őt okolta azért, ha esetleg terrorista merénylet történik az Egyesült Államokban. A keddi bizottsági meghallgatáson Kelly is kitért erre a jogi vitára, és a döntést hozó bírót olyan akadémiai tudóshoz hasonlította, aki elszakadt a valóságtól. "Nagyon tisztelem a bírókat, de az ő világuk túlságosan is akadémikus, csaknem légüres térben folytatják vitáikat" - fogalmazott.
    Michael McCaul texasi republikánus politikus, a képviselőházi bizottság elnöke szintén kiállt a rendelet mellett, de fontosnak tartotta hozzátenni: "Megtapsolom, hogy ilyen gyorsan korrigálták mindazt, amit én hibának vélek".
    Közben a The Washington Post bocsánatot kért, mert egyik cikkében azt állította, hogy az elnöki rendelet kibocsátása utáni napon Steve Bannon, Trump elnök főtanácsadója látogatást tett Kellynél, hogy arra kérje őt, segítsen a rendelet gördülékeny lebonyolításában. Mint kiderült, ilyen találkozó nem volt, a lap elnézést kért, hogy nem kérdezte meg az érintetteket az állítólagosan bennfentesektől származó információról.