Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: a stratégiai kabinet döntött az idegenrendészeti őrizethez szükséges módosításokról

2017-02-08 08:01:00

 A kormány stratégiai kabinetje döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításához szükséges négy törvény módosításáról, a javaslat hamarosan a parlament elé kerülhet - jelentette ki Lázár János kedden Makón

    A bevándorlók magyarországi tartózkodása biztonsági kockázatot jelent, ezért a kormány döntött arról, hogy szabad mozgásukat korlátozni kell - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Maros-parti városban tartott lakossági fórumon, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt.
    A jövőben azoknak, akik beadják kérelmüket, a határon kell várakozniuk addig, amíg arról döntés születik. Jelenleg ez nincs így, a bírósági felülvizsgálat idejére, illetve négy hét elteltével nyílt táborba kerülnek a migránsok - tudatta a miniszter.
    Több lépésben azokat, aki jelenleg az ország területén tartózkodnak - számuk hét-nyolcszázra tehető - visszaszállítják majd a határhoz - mondta.
    A politikus kérdésre válaszolva elmondta, a román magyar határ lezárására jelenleg nincs napirenden, de a szükséges előkészületek megtörténtek, ahogy egy második kerítés építéshez is rendelkezésre állnak a tervek a magyar-szerb határon.
    Lázár János hangsúlyozta, Afrikában és a Közel-Keleten tízmilliók várakoznak arra, hogy elinduljanak Európába. Leszögezte, az ország biztonságáról saját magunknak kell gondoskodnunk, a magyar határ védelmét nem bízhatjuk arra, mi történik Törökországban.
    A várost érintő fejlesztések közül a képviselő a makói fürdő bővítését emelte ki. Az idei költségvetésében az önkormányzat 50 millió forintot különített el a fürdő működésének támogatására, az első években ez az összeg még 140 millió forint volt.
    Ahhoz, hogy nyereségessé váljon a Hagymatikum, 6-6,5 milliárd forintos beruházásra van szükség - közölte. Hozzátette: jó esély van arra, hogy a város megkapja ezt a támogatást.