Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel külügyminiszter-helyettes: Varsó és Berlin is szükségesnek tartja az EU reformját

2017-02-07 11:16:58

Angela Merkel német kancellár lengyel vendéglátóival az Európai Unió reformjáról is tárgyal, amelynek szükségességéről Varsó és Berlin hasonló álláspontot képvisel - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes a kancellár keddi lengyelországi látogatásának küszöbén a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva.

    "Berlin vélhetően meg van győződve róla, hogy az Európai Unió nem engedheti meg magának az egy helyben topogás kényelmét, mivel ez újabb országokban keletkező újabb problémákkal járna" - vélekedett Szymanski, utalva az Egyesült Királyságnak az EU-ból történő, tervezett kiválására és ennek következményeire.
    Szerinte az említett problémák nem Közép-Európában várhatóak. Dániában, Hollandiában, Franciaországban vagy Olaszországban ellenben "lényeges elbizonytalanodás" észlelhető az európai projekttel szemben.
    Beata Szydlo lengyel kormányfő nemrég bejelentette: az EU megreformálására Lengyelország kész egy átfogó tervezetet előterjeszteni, amelynek révén egyebek között erősödne a nemzetállamok, a nemzeti parlamentek szerepe.
    Arra a kérdésre, hogy Berlin támogatja-e ezt a javaslatot, Szymanski azt válaszolta: Berlinben és Varsóban különböző ugyan a készség az EU megreformálásához szükséges "offenzív lépések" megtételére, mindazonáltal az álláspontok változóban vannak. Lengyelországnak készen kell állnia arra, hogy "amikor eljön a valóban mély reformokról való töprengés pillanata, ebben különleges szerepet töltsön be" - mondta.
     A EU-n belüli német-lengyel kapcsolatokról szólva Szymanski úgy értékelte: különböznek a migrációra és az energiaügyre vonatkozó álláspontok. 
    Megerősítette: Varsó nem egyezik bele az állandó menekültelosztási mechanizmusba, mert hiányzik a társadalom egyetértése, amellett szerinte ez az eszköz teljesen hatástalan. "Nagyon realisztikusnak és konkrétnak" nevezte viszont az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába irányuló migráció korlátozását célzó tervet, melyet az EU múlt pénteki máltai informális csúcstalálkozóján fogadtak el. 
    Szymanski véleménye szerint energetikai kérdésekben a tervek szintjén nincs nagy különbség Berlin és Varsó között, vannak viszont a megvalósításban. Lengyelország véleménye szerint az Északi Áramlat gázvezetéknek geopolitikai következményei vannak Közép-Európára nézve, és kedvezőtlen az egész európai piac szempontjából. "Nem osztjuk Németország véleményét, hogy ez egy üzleti projekt. Ez nem tiszta üzlet. Ez üzlet és politika is egyben" - hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.
    Konrad Szymanski hétfő este "légből kapott forgatókönyvnek" minősítette azt, hogy Jyrki Katainen, az Európai Bizottság egyik alelnöke aznap Berlinben jelezte: az EU kész felfüggeszteni Lengyelország uniós szavazati jogát, ha Varsó nem a jogállamiság útján halad. A miniszterhelyettes szerint ezt semmi sem indokolja, és nincs meg a tagállamok akarata sem ahhoz, hogy "egy ilyen válságot kirobbantsanak".
    Angela Merkel német kancellár kedd délután Varsóban Beata Szydlo miniszterelnökkel és Andrzej Duda államfővel tárgyal, találkozik Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökével és ellenzéki vezetőkkel is. 
    Az unió lehetséges megreformálásának ügyét Robert Fico szlovák kormányfő és Jaroslaw Kaczynski is érintette vasárnapi nem hivatalos találkozójukon a szlovákiai Ótátrafüreden. "A kelet-közép-európai országoknak egy hangon kellene beszélniük az EU reformjáról" - nyilatkozott a találkozón részt vevő Ryszard Terlecki, a lengyel szejm elnökhelyettese, utalva ezzel arra, hogy a téma az utóbbi hónapokban a visegrádi országok több tárgyalásának napirendjén is szerepelt.