Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mangalicatenyésztők és termékeik mutatkoznak be februárban Budapesten

2017-02-05 12:44:00

Helyben készült ételek, főzőverseny, élőállat-kiállítás, kistermelői piac és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon február 10. és 12. között a Szabadság téren, ahol mangalicatenyésztőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.

    A fesztiválra az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek tenyésztők és őstermelők, így sok esetben magától az állattartótól vehetik meg a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült termékeket a látogatók - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A közönség megtapasztalhatja majd a mangalica felhasználásának sokszínűségét, hiszen a helyben sült egész malac és a klasszikus disznótoros ételek mellett street food fogásokat és különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.
    A Komachi Japán Bisztro mangalica-menüsort készít a rendezvényre, amelyben szerepel egy disznóhússal és zöldségekkel feldúsított miszó leves, és egy hajszálvékony szeletekre vágott mangalicatarjából álló ragu is, amelyet kiváló minőségű japán rizzsel kínálnak. Az ételeket japán árpateával lehet majd leöblíteni.
    A rendezvényen kapható lesz mangalicatepertővel töltött étcsokoládé is, de a mangalicazsír alternatív felhasználásaira is kaphatnak ötleteket az érdeklődők a Jacques Liszt pékség jóvoltából.
    Szombaton főzőversenyt tartanak, amelyre nevezési díj nélkül regisztrálhatnak a fesztivál honlapján baráti társaságok, cégek, vagy akár egyéni versenyzők is. A bográcsételeket elbíráló zsűri tagja lesz Vajda Pierre ételkritikus, valamint Kovács Lázár és Segal Viktor séf.
    A fesztiválon idén is kiemelt helyet kap a termelői piactér, ahol a magyar kisgazdálkodók és családi vállalkozások kínálják majd termékeiket a sajtoktól kezdve a házi lekváron és szörpön, valamint a mézen át a különböző olajokig, fűszerekig.
    A szervezők színpadi műsorokkal is várják a közönséget: lesz vásári komédia, gasztronómiai bemutató, látvány tepertősütés és könnyűzenei koncert is.