Emma napja van. | 2024.04.19

Az ipari termelési adatra figyel a piac a jövő héten

2017-02-05 08:44:35

A jövő heti makrogazdasági naptárban az ipari termelés decemberi adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi külkereskedelmi forgalom, a szálláshelyek decemberi és 2016. évi forgalmi adata, valamint az államháztartás január végi állapotáról szóló gyorstájékoztató.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közli a tavaly decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelési statisztika első becslését. Az ipari termelés 0,6 százalékkal nőtt 2016 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Tavaly január-novemberben az ipari termelés 1,0 százalékkal emelkedett.
    Szintén kedden publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének januári helyzetéről. A központi alrendszer tavaly decemberi pénzforgalmi hiánya 907,6 milliárd forint volt. Ebből az előzetes adatok szerint 761 milliárd forint hiány jelentkezett a központi költségvetésben, 81 milliárd forint az elkülönített állami pénzalapoknál, míg 66 milliárd forint a társadalombiztosítási alapoknál (az egészségbiztosítási alapoknál több mint 80 milliárd forrást biztosított a kormány) a novemberi-decemberi kormányzati döntések nyomán. Az államháztartás központi alrendszere 92,2 milliárd forint többlettel zárt tavaly januárban: a központi költségvetés 17,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forint többlettel zártak.
    Szerdán megjelenik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa januári ülésének rövidített jegyzőkönyve az MNB honlapján.
    Csütörtökön jelenik meg a tavaly decemberi és egész éves külkereskedelmi forgalom adata. Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki. Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb a január 9-én kiadott első becslésben közölt értéknél, amikor alacsonyabb, 4,6 százalékos importnövekedést jelentett a hivatal. A múlt év első tizenegy hónapjában az export 2,7, az import 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a kereskedelmi aktívum 1,464 milliárd euróval 9,422 milliárd euróra nőtt.
    Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves forgalmáról közöl jelentést a KSH. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 16,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A jelentős növekedéshez a külföldi forgalom esetében a migránsválság miatti 2015-ös alacsony bázis, a belföldi forgalomban pedig a novemberi hosszú hétvége járult hozzá. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt.