Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2017-02-04 14:39:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklonok okoznak változékony időt Európa nagy részén, nyugat felől többnyire enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő árasztja el a kontinens nyugati, délnyugati és középső területeit. Errefelé gyakran megnövekszik a felhőzet, többfelé fordul elő eső, zápor, a Balkán-félszigeten helyenként zivatar. Nyugat-Európában és a Kárpát-medence nagy részén 10 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet, a déli országokban ennél melegebb az idő, helyenként 20, 22 fokot is mérnek. A Fekete-tengertől északra egy magassági hidegörvény helyezkedik el, onnan több helyről jelentettek havazást. Anticiklon hatására eseménytelen az időjárás a kontinens északkeleti területein, borult, párás, valamint derült területek egyaránt előfordulnak. Skandinávia nagy részén, valamint az orosz határvidéken napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, az Ural előterében pedig -10, -15 fokos maximum értéket mérnek. Vasárnap estig nyugat felől egy hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, a középső területeken jelentős mennyiségű esővel. Mögötte átmenetileg szárazabb, pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, de egyelőre folytatódik az enyhe idő.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Estétől nyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé elered az eső. Éjjel a csapadékzóna kelet felé halad tovább, a középső területeken jelentős mennyiségű eső valószínű. Északnyugaton, valamint a Börzsöny tágabb környezetében eleinte átmeneti ónos eső is lehet. Vasárnap átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon és a középső országrészben több órára kisüt a nap. Estére északkeleten is eláll az eső, ám délnyugat felől ismét felhősödés kezdődik. A déli, délnyugati szél északnyugatira, majd vasárnap ismét délire fordul, és helyenként megerősödik.

    A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.
    A legmagasabb hőmérséklet vasárnap általában 7 és 12 fok között várható, de északkeleten néhány fokkal hűvösebb idő valószínű.