Gedeon napja van. | 2024.03.28

A rendőrség létszámbővítéséhez szükséges forrásokról döntött a kormány

2017-02-03 19:21:00

Háromezer fővel bővíti a rendőrség hivatásos állományát a kormány, a létszámfejlesztéshez az idei költségvetésben legfeljebb 55,8 milliárd forintot csoportosítanak át.

    A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározat szerint jövőre, egyszeri jelleggel további mintegy 41 milliárd, majd 2019-ben, szintén egyszeri jelleggel, legfeljebb 394 millió forintnak, valamint beépülő jelleggel legfeljebb14,6 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia erre a célra.
    A kormány az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) fejlesztésével és üzemeltetésével kapcsolatos többletkiadásokhoz szükséges forrásokról is döntött. Erre az idén legfeljebb 834,8 millió forint, jövőre legfeljebb 141,1 millió, majd 2019-ben beépülő jelleggel legfeljebb 261,4 millió forintos keretnek kell rendelkezésre állnia a költségvetésben.
    A kormányhatározat rögzíti továbbá, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek legfeljebb 92 milliárd forint keretösszeg erejéig kell intézkednie a feladatok ellátása érdekében szükséges kötelezettségvállalások megtételére.
    A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.
    Január 12-én a határvadászképzés első ütemében részt vevő állomány ünnepélyes eskütételén Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta: a magyar határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, ezért a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy.