Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kétszázhúszmilliót gyűjtött adventben az Ökumenikus Segélyszervezet

2017-02-03 14:10:00

Kétszázhúszmillió forintot ajánlottak fel magánszemélyek és cégek az Ökumenikus Segélyszervezetnek a 2016-os adventi adománygyűjtésen - hangzott el az országos akció eredményeit és felhasználási tervét ismertető pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

    Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója ismertette: az 1353-as adományvonalon keresztül 91,5 millió forintot ajánlottak fel, a Tesco áruházak kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 73,8 millió forint gyűlt össze. Emellett az adventi időszakban felállított adománypontokon keresztül, valamint magán- és céges felajánlásokból további csaknem 54,7 millió forint érkezett a segélyszervezet számlájára.
    Az elnök-igazgató megköszönte a felajánlásokat, amelyeknek kilencven százalékát a szervezet a "segítségnyújtás hétköznapjaiban" használja fel a rászorulók megsegítésére.
    A szervezet jelmondata: Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak esélyt az esélyteleneknek! Ennek értelmében az azonnali segítségnyújtás mellett kiemelten foglalkoznak nehéz helyzetben lévő fiatalok fejlesztésével - közölte Lehel László.
    A felajánlott adományokból 2017-ben befejezik a többfunkciós csepeli szolgáltató központot. Az épületben már működik az országos segélyközpont, idén pedig egy közösségi teret, továbbá egy családok átmeneti otthonát és egy gyermekek átmeneti otthonát is kialakítanak benne.
    Kibővítik a szervezet olaszliszkai központját, ahol száz hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkoznak a szervezet munkatársai. A öt-hatszáz gyermeket fejlesztő szendrői Biztos Kezdet Gyerekház kap egy mikrobuszt, hogy azzal utaztathassák a térségből a foglalkozásokra érkező gyerekeket. Bővítik továbbá miskolci intézményüket, és térségi szociális foglalkoztatót hoznak létre Kastélyosdombón. Emellett idén két új helyszínen, Pécsett és Sopronban nyitnak szociális és fejlesztő központot -  sorolta a segélyszervezet vezetője.
    Lehel László kitért arra is, hogy évről évre nő az adventi adománygyűjtésben résztvevők száma, és egyre többen választják az on-line adományozást.
    Pálinkás Zsolt, a Tesco működési ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón átadta az áruházlánc kuponvásárlásiból összegyűlt 73,8 millió forintot jelképező óriás kupont. 
    Futó Péter, az adománygyűjtést kiemelten támogató Futureal Csoport elnöke arról beszélt, vállalata fontosnak tartja, hogy felébresszék az emberekben az adakozás vágyát, és segítsék őket megtapasztalni annak örömét.
    A sajtótájékoztatón részt vett Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.