Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: ideje lezárni a Líbiából kiinduló migrációs útvonalat

2017-02-02 20:39:00

Ideje lezárni a Líbiából kiinduló és az olasz partokhoz vezető illegális migrációs útvonalat, ez a célunk elérhető közelségbe került - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfővel csütörtökön.

    Tusk kijelentette, az Európai Unió már bebizonyította, hogy képes lezárni migrációs útvonalat, utalva ezzel a Törökországgal kötött migrációs egyezményre, és arra, hogy nyugat-balkáni országok az unióval együttműködve mind lezárták határaikat a migránsok előtt.
    Elmondta, az Európai Unió kiáll az észak-afrikai országban uralkodó helyzet teljes körű politikai rendezése mellett, valamint támogatásáról biztosította a líbiai egységkormányt. Tusk reményét fejezte ki, hogy a humanitárius és biztonsági helyzet rendeződik Líbiában.
    Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy az unió állam- és kormányfői pénteken, nem hivatalos máltai EU-csúcstalálkozójukon megerősítik együttműködésüket Líbiával, amely az ország stabilitásának megteremtése által hozzájárul az Európára is nyomást gyakorló migrációs hullám csökkentéséhez.