Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az élelmiszer-automaták üzemeltetői 1,8 milliárd forint támogatást kapnak a felügyeleti egység beszerzéséhez

2017-02-02 18:14:51

 Költségvetési támogatást kapnak az étel- és italautomaták üzemeltetői az automata felügyeleti egység beszerzéséhez, a kormány határozata értelmében 1,8 milliárd forintot biztosítanak erre a célra - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly októberben közölte: az automata felügyeleti egységgel kizárható a bevétel eltitkolása, mivel az automaták értékesítési adatai online jutnak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).
    A tárca akkori tájékoztatása szerint már a 2015-ös regisztráció is jelentősen fehérítette a szektort, a Magyarországon működő étel- és italautomaták csaknem 20 százalékát, nagyjából 5 ezret leszereltek az üzemeltetők. A NAV ellenőrzési szakterülete szerint a gépek jelentős része a közterhek megfizetése nélkül üzemelt, a készülékek pedig épp azért tűntek el, mert minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz.
    A regisztráció után a második lépés az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása, amely egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés. Ezt a trükközések elkerülése és kizárása érdekében a már meglévő automata berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódó módon kell beépíteni - közölte az NGM.