Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: az energetikán kívül más szektorok is fontossá válhatnak a magyar-orosz kapcsolatban

2017-02-02 18:45:00

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti nyilatkozatából kivehető, hogy a jövőben az energetikán kívül más szektorok is szerepet kapnak a magyar-orosz együttműködésben - mondta Bernek Ágnes, a Zsigmond Király Egyetem Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    A szakértő a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón elhangzottakra reagált.
    Értékelése szerint kockázatot nem, csak előnyt jelent Magyarországnak a Déli Áramlat Török Áramlattal való kiváltása. Bernek Ágnes nagyon fontosnak nevezte, hogy a Török Áramlattal kapcsolatos korábbi bejelentéssel egy időben döntöttek az Északi Áramlat párhuzamos vezetékének megépítéséről. Mint mondta, így ha Magyarország Ukrajnán keresztül valamiért nem kapna földgázt és kőolajat, Németországon keresztül hozzá tudna jutni.
    A két ország űrkutatási együttműködésének jelentőségét kiemelve azt mondta: az űrtechnológiával foglalkozó nagyon fejlett magyar cégek most először kaphatnak lehetőséget arra, hogy nagy nemzetközi együttműködésben vegyenek részt.