József napja van. | 2024.03.19

Manfred Weber: felháborítóak Marine Le Pen vádjai az Európai Parlament ellen szóló vádjai

2017-02-01 17:54:36

 

Felháborítónak nevezete a francia Nemzeti Front (FN) elnökének, Marine Le Pennek az Európai Parlament elleni vádjait Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezetője. Marine Le Pen - aki az EP képviselője - közölte ugyanis, hogy nem fizeti vissza az EP által követelt 300 ezer eurót.

 

    Weber nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vonatkozó EP-szabályokat kivétel nélkül mind a 751 képviselőre alkalmazni kell.
    "Azonban úgy tűnik, hogy Marine Le Pen a szabályok fölé helyezi magát. Ez bizonyítja a Nemzeti Front valós természetét" - fogalmazott a frakcióvezető, aki  Marine Le Pent olyan "trükközőnek" nevezte, aki megszegi a szabályokat
    Marine Le Pen az uniós parlament szerint több év alatt  300 ezer fizetett ki az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodában, hanem az FN-nek dolgozott. Catherine Griset 2010 és 2016 között volt a pártvezér munkatársa.
    Az unió csaláselleni hivatala (OLAF) még augusztus elején jelezte az Európai Parlamentnek, hogy közel 340 ezer eurót kell visszakövetelni Marine Le Pentől. A testülethez 2015 márciusában fordult az EP, miután kiderült, hogy az FN mintegy húsz olyan embert is foglalkoztat, akik az EP-ben asszisztensként kapnak fizetést, munkavégzésük helye pedig az FN központja, és nem az EP.
    Az ügyben a párizsi ügyészség december 15-én indított előzetes eljárást hivatali visszaélés, bűnszövetkezetben elkövetett csalás, hamisítás és eltitkolt munka gyanújával.
    Marine Le Pen a France Info francia hírrádiónak azt mondta, hogy nem fogja visszafizetni a követelt összegeket.
    "Miért fizetnénk ebben az ügyben, amikor feljelentést tettünk hamisítás gyanújával az OLAF igazgatója, a vizsgálatok vezetője és a parlament főtitkára ellen?" - mondta Marcel Ceccaldi, Le Pen jogi képviselője, aki szerint az eljárással az intézmények "szándékosan ártani akarnak" az ügyfelének.
    Marine Le Pen teljes egészében tagadja a vádakat, szerinte ugyanis "lehetetlen megkülönböztetni azt, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcióhoz és mi a parlamenti asszisztensi munkához". "Minden olyan téma, amely érdekli a franciákat, megvitatásra kerül az Európai Parlamentben" - mondta a tavaszi francia elnökválasztás egyik nagy esélyese.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány