József napja van. | 2024.03.19

Az izraeli biztonságiak felszámolnak egy törvénytelen ciszjordániai telepet

2017-02-01 15:18:00

 Az izraeli biztonsági erők megkezdték az Amóna nevű, törvénytelen ciszjordániai telep felszámolását a helyszínre gyűlt több száz telepes erőszakos tiltakozása ellenére - jelentette szerda délben a helyi média.

    Amónában, a palesztin területen létesített Ofra nevű telepesfalutól két kilométerre lévő dombtetőn kődobálással fogadták a fegyvertelenül, védősisak és mellény nélkül érkező több ezer biztonságit. Korábban békés, passzív ellenállást ígértek a telepesek, s hogy saját lábukon nem hagyják el a telepet, csakis ha elviszik őket.
    A több mint negyven zsidó család kitelepítéséhez már kedd reggel elzárták az Amónához vezető utakat, de ennek ellenére odajutott mintegy ötszáz fiatal telepes - sokan közülük középiskolások - kijátszva a telepet a világtól elzáró katonákat, és az útakadályokat. 
    Több ezer rendőr és katona végzi rendőri irányítással a kitelepítést. A műveletet Bezárt Kertnek nevezték el.
    A telepesek tiltakozásuk jeleként nem csomagoltak össze, és elbarikádozták magukat épületeikben, ahol hangos imádkozással várták a rendőröket. Szerda reggel felkérték őket személyes tárgyaik összeszedésére, az önkéntes és békés távozásra, de mindössze egy család ment el, a többiek ezt elutasították.
    A telepes fiatalok a házak mellett tüzeket raktak autóabroncsokból, építési törmelékből és szemétből, és akadályokat építettek az utakra. Többen közülük a lakókocsik alatt az építményekhez láncolták magukat. A kitelepítés során többen megsebesültek, amikor a kődobálások mellett verekedések is kitörtek, miközben a rendőrök sorra kiemelték, és egy közelben várakozó buszhoz vitték a tiltakozókat. 
    Amóna lakóit a tervek szerint ideiglenesen Ofra bentlakásos lányiskolájának kollégiumában helyezik el. A kormány később egy közeli domboldalra szeretné átköltöztetni őket, de az újonnan kiszemelt földnek is jelentkeztek a palesztin tulajdonosai, és a legfelsőbb bíróság még nem döntött ebben a kérdésben. 
    Amóna kiürítését legkésőbb február nyolcadikáig rendelte el a bíróság, miután a fellebbezés minden lehetséges jogi fórumát végigjárták az ott élő telepesek. Azért kell felszámolni otthonaikat, mert házaik palesztin magántulajdonban lévő földre épültek. 
    Az 1995-ben alapított telepesfalu lebontását először 1997-ben rendelte el a bíróság, amit 2003-ban megerősített a fellebbviteli törvényszék. A telepről 2006-ban ismét kimondták, hogy palesztinok földjén, jogtalanul épült, s 2014-ben ismét elrendelték a bontást.
    Az akkori izraeli kormány 2006-ban már megpróbálta felszámolni Amónát, és három és fél órás összecsapás után lerombolták az ott lévő kilenc állandó épületet. A biztonságiak és a telepesek akkori harcában kétszázan megsebesültek, köztük nyolcvan rendőr. 
    Amóna a mintegy száz, törvénytelenül létrehozott ciszjordániai telepesfalu közül az egyik legnagyobb. Ezeket a településeket az izraeli hatóságok mindeddig megtűrték, és számukra biztosították az alapvető szolgáltatásokat, a vizet és az áramot. 
    Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali-vallásos kormánykoalíciója számára súlyos kihívást jelent a telep törvények megkövetelte felszámolása, mert ha emiatt a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt kilép a kormánykoalícióból, akkor megszűnik a kormánytöbbség. 
    Ezért a kormány hónapok óta komoly erőfeszítéseket tett, hogy egyezségre jusson a kitelepítésre váró telepesekkel, és nagylelkű kártérítést is ígértek a békés elvonulás fejében.
    A Bájt Hajehudit vezető Naftali Bennet szerdán a kneszetben hősnek nevezte az Amónában élőket, és megígérte, hogy új telepet fognak építeni számukra. Kedden, - a telep felszámolása előtti napon - Avigdor Liberman védelmi miniszter újabb háromezer telepeslakás felépítését ígérte meg Ciszjordániában.
    Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A nemzetközi közösség Ciszjordániát megszállt területnek tekinti, és nem ismeri el Izrael részeként, az ott létesült zsidó telepeket pedig törvénytelennek tartja. A zsidó államot korábban Washington és Brüsszel is bírálta a telepek miatt, mert a telepépítések gyakorlatilag ellehetetlenítik a palesztin állam létrejöttét. Izrael visszautasítja a bírálatokat, és nevetségesnek tartja, hogy a telepek akadályoznák a békekötést.