Auguszta napja van. | 2024.03.29

KDNP: folyamatosan javul az egészségügy helyzete

2017-02-01 09:56:12

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiszteletbeli elnöke szerint a magyar egészségügy helyzete folyamatosan javul, s bár a hátrányokat nehezen dolgozza le az ágazat, a felzárkózás megkezdődött. 

    Surján László, a KDNP egészségügyi szakbizottságának tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatón rámutatott: további javulás érhető el egészségtudatos magatartással, az egészség megőrzésére irányuló lépésekkel, a költségvetés növelésével, a finanszírozás átalakításával. Most van egy "lyukas zsák" jellege a rendszernek, és ennek, ilyen formában való feltöltése nem a jó megoldás - fejtette ki a politikus, aki jelezte: a teljesítményvolumen-korlátot is megszüntetné.
    Véleménye szerint az egészségügyi ellátórendszernek versenyeznie kellene a betegekért, ami a háziorvosoknál már jól működik. Kifejtette: a beteg választhatná meg, melyik kórházban szeretne gyógyulni, s erről a háziorvosával egyeztethetne. Fontosnak tartaná a szakfelügyeleti ellenőrizés megerősítését is.
    Surján László kitért arra, hogy statisztikai adatok szerint a születéskor várható élettartam - bár a kilencvenes évek eleje óta folyamatosan javul a helyzet - nagyon alacsony, a V4-ek között és az unióban is az utolsó helyen áll Magyarország. Bár jó irányba indultunk el, ugyanakkor még messze vagyunk, hogy például Ausztriát utolérjük - fogalmazott.
    Az egészségesen töltött évek számát tekintve Magyarország a szomszédos államokhoz képest jobb helyzetben van, s megelőzi Németországot, Svájcot és Ausztriát vagy Finnországot. A 60,8 évvel a középmezőnyben helyezkedik el hazánk és a 61,8 éves uniós átlaghoz közelít - mutatott rá.
    Az egészségügyi kiadásokat elemezve úgy látja, további forrásokat kell irányítani a területre, s azokat az összeget vissza kellene pótolni, amelyek 2002 után kikerültek a rendszerből. A gazdaság van olyan helyzetben, hogy ez megtehető, és erre már történtek is lépések - értékelte, hozzátéve: méltányos és igazságos lenne, ha ez az összeg tovább nőne.
    Problémaként jelölte meg a dohányzással és alkoholizmussal összefüggő betegségeket, s arról is beszélt, hogy egy országokat összehasonlító, előző nap közzétett svéd elemzés hátulról a hatodik helyre sorolta Magyarországot, amely három helyet csúszott le egy év alatt. Ugyanakkor hazánkat nem önállóan - hanem Lengyelországgal együtt - elemezték, és elismerték a kiváló orvosképzést és azt, hogy régi tradíciója van a biztosításalapú egészségügynek. 
    Megjegyezte: a KDNP minden ágazatra kiterjedő programot kíván kidolgozni, és abban e felvetések zöme szerepelni fog.
    Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta: a KDNP számára az egészségügy különleges helyet foglal el, fontos terület. A politikának higgadt, szakmai és mindenki számára közérthető megoldásokat kell adni - mondta.
    Kiemelte, hogy a várólisták jelentősen csökkentek az utóbbi időszakban. Kitért arra is, hogy az egyik legjelentősebb kormányzati intézkedés a bérrendezés volt, amely a háziorvosok, orvosok mellett érinti a nővéreket is.