Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több felsőoktatási intézmény és kar átalakul mától

2017-02-01 07:10:13

 

Több felsőoktatási intézmény és kar átalakul mától.

 

    A Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) integrálják a bajai Eötvös József Főiskola vízmérnöki képzését. 
    Patyi András, az NKE rektora nemrégiben az MTI-nek adott interjújában elmondta, a belügyminiszter a vízügy stratégiai jelentősége miatt kezdeményezte, hogy az intézmény február elsejével vegye át a bajai főiskola vízügyi, vízgazdálkodási képzéseit. A főiskola két intézetéből víztudományi kart hoznak létre az NKE-n. Ezen a karon környezetmérnöki és építőmérnöki alapszakok, valamint szakmérnöki szakirányú továbbképzések lesznek. A kar székhelye ugyanakkor továbbra is Baján lesz, de a képzésbe a későbbiekben bekapcsolódnak majd az egyetem más egységei is, például a katasztrófavédelmi intézet és az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete. 
    Szintén mától az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) keretein belül folytatja tevékenységét a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK). 
    Németh István, a SEK rektorhelyettese január közepén azt közölte az MTI-vel, hogy az integráció után Szombathelyen nem lesznek önálló karok, az ELTE karok irányítása alatt fognak működni a szombathelyi szakmai egységek, de a központ gazdasági értelemben önállóságot kap. 
    Megerősítette, hogy a szakstruktúra átalakul, például fizikus és matematikus képzést nem indítanak már, viszont lesz helyette fizikatanár és matematikatanár képzés. A bölcsészettudományi és természettudományos osztatlan tanárképzés minden szakja választható lesz. 
    A Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara mától Soproni Egyetem néven működik tovább. Az intézmény november végi tájékoztatásában felidézték Palkovics László kijelentését; az oktatásért felelős államtitkár még július 6-án Sopronban elmondta, hogy "fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakul a Nyugat-magyarországi Egyetem". 
    Február 1-től az állami felsőoktatási intézmények közé tartozik az eddig főiskolaként működő Magyar Táncművészeti Egyetem. Egy január 25-i közlemény szerint másfél milliárd forintos ingatlanfejlesztési beruházásról írt alá szerződést az akkor még Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) és a Laterex Építő Zrt., a projekt során a főiskola Táncpedagógus- és Koreográfusképző Intézetének új székhelyét alakítják ki. Az új székhelyet az oktatási intézmény Columbus utcai jelenlegi campusa mellett álló, az intézmény tulajdonában lévő egykori irodaépület átépítésével alakítják ki. Ezzel megszűnik az intézmény földrajzi széttagoltsága, és a Columbus utca - Dorozsmai utca - Amerikai út - Kacsóh Pongrác út által határolt területre koncentrálódik az oktatási intézmény teljes tevékenysége.