Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: jó a foglalkoztatáspolitika iránya, ma már a munkaerőhiányt kell kezelni

2017-01-31 12:18:35

 

Jónak nevezte a foglalkoztatáspolitika irányát Czomba Sándor, a Fidesz szakpolitikusa, jelezve, hogy ma már inkább a munkaerőhiány kezelése az egyik fő feladat.

 

    A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján hivatkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előző napi jelentésére, amely szerint a múlt év negyedik negyedévében a foglalkoztatottak száma 4 millió 411 ezer volt, 3,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az összevetésben a munkanélküliek száma 76 ezerrel 205 ezerre csökkent.
    Míg a szocialisták 2002 és 2010 megduplázták a munkanélküliséget, addig a Fidesz 2010 óta felére csökkentette - kommentálta a számokat Czomba Sándor, aki hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta nem voltak ilyen jók az adatok. Ráadásul - folytatta - a foglalkoztatás bővülésének dinamizmusát nem a közfoglalkoztatás, nem is a külföldi munkavállalás, hanem elsődlegesen a versenyszféra adja.
    Azt is mondta, hogy egyre inkább megéri dolgozni Magyarországon. A baloldal viszont nem támogatta az adócsökkentéseket sem - tette hozzá a politikus.
    Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy regionális különbségek továbbra is vannak, mert míg egyes régiókban teljes a foglalkoztatottság, addig például Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Baranya megye egyes részein 10 százalék feletti a munkanélküliségi ráta. Ezeket a különbségeket csökkenteni kell egyrészt a munkaerő mobilitásának fokozásával, másrészt igyekezni kell "a munkahelyeket odavinni, ahol a munkáskéz rendelkezésre áll" - mondta.
    Czomba Sándor arról is beszélt, hogy újfajta kihívások jelentkeznek, ugyanis ma már elsődlegesen nem a munkanélküliség további jelentős csökkentése, hanem a radikális munkaerőhiány kezelése okozza a legnagyobb problémát.
    Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatásra átmeneti eszközként kell tekinteni, és minél inkább az elsődleges munkaerőpiacra kell segíteni az érintetteket. Ám a közfoglalkoztatást nem szabad teljesen megszüntetni, a mértékén viszont ilyen munkaerőhiány esetén célszerű lehet érdemben változtatni - közölte a fideszes képviselő.