Emma napja van. | 2024.04.19

A Ford autógyár és a Goldman Sachs bankház vezetői helytelenítik a bevándorlást szigorító elnöki rendeletet

2017-01-30 19:35:00

A Ford autógyár és a Goldman Sachs bankház vezetői helytelenítik a bevándorlást szigorító elnöki rendeletet.

    A Ford Motor elnöke és vezérigazgatója, továbbá a Goldman Sachs vezető beruházási bank elnök-vezérigazgatója  egyaránt közleményben adott hangot álláspontjának, miszerint nem ért egyet Donald Trump pénteken aláírt rendeletével, amelyben az elnök átmenetileg felfüggesztette egyes   muzulmán  többségű országokból a beutazást.
    A Ford közleményét ifjabb Bill Ford elnök és Mark Fields vezérigazgató írta alá. A két gazdasági vezető leszögezte: a cég nem támogatja a  rendeletben foglaltakat.
    A Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója, Lloyd Blankfein  - a Fordhoz hasonlóan - szintén a munkatárakkal közölte álláspontját. Blankfein - aki 2006 óta áll a bankház élén - leszögezte, hogy a sokszínűség a bankház sikerének egyik záloga, ezért ha a beutazások átmeneti tilalma esetleg állandóvá válna, az kárt okozna a banknak és munkatársainak egyaránt. "Mi ezt a politikát nem támogatjuk, és szeretném megjegyezni, hogy szövetségi bíróságon máris megtámadták" - fogalmazott munkatársaihoz intézett üzenetében Blankfein, akinek nem egy, a legfelsőbb vezetésben dolgozó kollégája a Trump-kormányzat munkatársa lett. Gary Cohn például a Fehér Ház gazdasági tanácsadói bizottságának vezetője lesz, Steven Mnuchin pedig a pénzügyminiszteri poszt várományosa.
    A nagy amerikai vállalatok - néhány kivétellel -  eddig nemigen kommentálták a vitatott elnöki rendeletet, de például az Apple, a Google vagy a Facebook vezetői a munkatársaikhoz küldött elektronikus leveleikben elítélően nyilatkoztak arról.  
    A Starbucks kávéház-láncolat vezetője, Howard Schultz - aki az elnökválasztási kampányban aktívan támogatta Hillary Clinton, demokrata párti elnökjelöltet  - hétfőn bejelentette: a vállalat az elkövetkező öt esztendőben tízezer menekült alkalmazását tervezi.