Gedeon napja van. | 2024.03.28

A munkaerőpiaci, a biztonsági és az integrációs kihívásokkal foglalkozik a módosított osztrák kormányprogram

2017-01-30 18:52:00

 A munkaerőpiaci, a biztonsági és az integrációs kihívásokkal foglalkozik elsősorban a módosított osztrák kormányprogram, amelyet hétfőn mutatott be Christian Kern kancellár

     A kancellár a legnagyobb kihívásnak a menedékkérők integrációját, továbbá a munkanélkülisége nevezte. A koalíciós pártok, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) által elfogadott módosított kormányprogram 2018 őszéig szól, és jelentősen szigorított biztonsági intézkedéseket is tartalmaz.
    A program szerint növelni akarják a határellenőrzést, az ellenőrzött határszakaszokat kamerával figyelnék meg, a katonákat határvédelemre is bevethetik elsősorban a zöld határ ellenőrése és az elutasított beutazók regisztrálása céljából. A fenyegetést jelentőket lábbilinccsel figyelnék meg, lehetővé tennék a járművek lehallgatását, regisztrálnák a telefonkártyákat és nagyobb büntetést szabnának ki csoportosan elkövetett szexuális erőszakért.
    A menedékkérőknek az integráció miatt egy évig kötelezően kell német nyelvi és úgynevezett és értékkurzusokra járniuk, valamint közmunkát végezniük. Betiltanák továbbá a köztereken az egész arcot eltakaró burka viselését
    A koalíciós pártok által elfogadott szöveg szerint csökkenteni kell az Ausztriába érkező menekültek és a jogszerűtlenül az országban tartózkodók számát, azonban a kormány által korábban megállapított éves kvóta megfelezéséről nincs szó. A néppárt korábbi javaslata szerint az idei 35 ezer helyett 17 ezer menedékkérelmi eljárás indulhatna Ausztriában.
    A programban szerepel az is, hogy a gazdasági növekedés érdekében támogatni akarják az osztrák kis- és középvállalkozásokat, és hozzávetőlegesen 70 ezer munkahelyet szeretnének teremteni. A foglalkoztatás növelése érdekében a munkahelyteremtő cégek támogatásáról állapodtak meg, valamint segítenék az ötven év feletti munkanélküliek elhelyezkedését, továbbá azokat akik lakóhelyüktől távolabb kapnak munkát.
    A program szerint törvénnyel támogatnák a megújuló energiaforrások kiépítését, a tervek szerint nyáron közös energia- és klímastratégiáról egyeznek meg. Továbbá megemelik az egyetemi ösztöndíjakat, 2020-ra minden oktatás intézményben kiépítik az ingyenes vezeték nélküli internetet, a diákok laptopot és tabletet kapnak.
    A 35 oldalas megállapodás előszava szerint a koalíció a kor kihívásaiho igazítva dolgozta át a 2013-ban született kormányprogramot és a megvalósítás időtervét is felvázolta. Eszerint fontos Ausztria versenyképességének növelése, választ kell adni a digitalizáció és a környezetvédelmi kérdésekre is, támogatni kell az osztrák vállalkozásokat, foglalkozni kell a képzés és innováció, az energia és fenntartható fejlődés kérdéseivel.
    A módosított kormányprogramot vasárnap este fogadta el a két koalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP). Hétfőn pedig mindkét párt miniszterei aláírták. Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata pártelnök még kedden adott ultimátumot a kisebbik koalíciós pártnak, hogy megegyezzenek a következő 18 hónap cselekvései tervéről. A felek öt napon át, többször éjszakába nyúlóan tárgyaltak. Szakértők szerint az volt a tét, hogy fennmarad-e a koalíció vagy előrehozott választások kiírására lesz szükség.
    A program négy milliárd eurós költséget jelent az államnak, ebből 2,8 milliárd eurót megtakarításokkal és átcsoportosítással, 1,2 milliárd eurót pedig a foglalkoztatásból származó forrásokkal és költségvetési kiigazítással biztosítanak. Az intézkedések átfogó finanszírozásáról ősszel döntenek.
    A kormányprogramról kedden tárgyal a parlament. Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője Heinz-Christian Strache "áporodott kompromisszumnak" nevezte a megállapodást, és az előrehozott választás mellett áll ki. A szintén ellenzéki Zöldek pártjának vezetője Eva Glawischnig szerint igen rosszak a koalíció "újrakezdésének" esélyei. A Neos párt vezetője, Matthias Strolz reményei szerint megérik majd a felismerés, hogy a kormányt már semmi nem tartja össze.